Hoe werkt een laadpaal?

13 juni 2023
2 minuten

Als je een elektrische auto bezit of op zijn minst geïnteresseerd bent in het gebruik ervan, wil je misschien ook weten hoe een laadpaal werkt. Zoals je weet zijn elektrische voertuigen afhankelijk van elektriciteit en kunnen ze niet rijden zonder hun ingebouwde batterij op te laden. Elektrische voertuigen bestaan al sinds 1800. Hoe ze decennia geleden functioneerden is helemaal niet veranderd. Ze hebben nog steeds oplaadbare brandstofcellen en zijn afhankelijk van stopcontacten zoals die in je huis. Gelukkig zijn er ook verschillende oplaadstations beschikbaar die speciaal zijn gemaakt voor gebruikers van elektrische voertuigen. Maar hoe werken deze oplaadstations eigenlijk?

 

Het precieze proces bij het opladen aan een station

Laadstations werken als een stroombron voor een elektrisch voertuig. Er is een stekker die je moet aansluiten op de oplaadpoort van het voertuig, terwijl het andere uiteinde op het stopcontact moet worden aangesloten. Meestal is het stopcontact dat je in je huis hebt ook het stopcontact dat je kunt zien op laadstations. Maar afgezien daarvan hebben oplaadstations ook onderdelen die essentieel zijn voor hun werking. Om de laadpaal te kunnen gebruiken, heeft je voertuig een lader en batterijen nodig. Er zijn verschillende laders beschikbaar, zoals niveau 1 voor 120V en niveau 2 voor 240V. Niveau 1 is meestal aanwezig in huizen. Bovendien is het laadstation verantwoordelijk voor het opvangen van elektriciteit uit verschillende bronnen.

 

Dingen om te bepalen voordat je een laadstation gebruikt

Voordat je je elektrische auto voor het laadstation parkeert, moet je een paar dingen bepalen. De eerste is of de laadpaal gratis is of niet. Sommige oplaadpunten vereisen betaling voordat je ze kunt gebruiken. Je moet ook de instructies lezen die op het apparaat staan voordat je het gebruikt. Zorg ervoor dat je de oplader klaar hebt en dat de bedrading van je oplader veilig is. Daarna kun je nu verbinding maken met je oplaadpoort en het andere uiteinde met het stopcontact. Wacht tot de vereiste tijd voor je voertuig om elektriciteit te benutten.

 

Waar vindt je een laadstation?

Er zijn openbare en particuliere oplaadstations. In Nederland zijn er minstens 75.000 oplaadpunten beschikbaar. Dit aantal zal nog toenemen aangezien de Nederlandse regering van plan is om vanaf 2030 volledig over te stappen op elektrische auto’s. Al sinds 2012 juicht de Nederlandse regering het gebruik van elektrische voertuigen in het land toe. 30% van de oplaadpunten in Europa zijn in Nederland te vinden. Bovendien kun je ook je eigen laadpaal thuis bouwen of laten installeren door laadpaal installateur Recharged. Ook commerciële instellingen en andere woonhuizen omarmen oplaadpunten. Dit is ook de reden waarom Nederland een van de belangrijkste promotors is als het gaat om een milieuvriendelijke manier van leven.