Verschil tussen hybride en elektrische auto

13 juni 2023
2 minuten

Je vraagt je misschien of wat is het verschil tussen hybride en elektrische auto. Je moet weten dat het fundamentele verschil tussen hen de manier is waarop ze rijden en worden aangedreven. Hybride auto’s werken door een combinatie van elektriciteit en conventionele brandstof. Elektrische auto’s daarentegen gebruiken alleen de energie die is opgeslagen in batterijen.  Het elektrische voertuig is gewoon een betere investering vanwege de factoren die worden samen genomen, zoals de prijs, de kosten voor het tanken, het onderhoud, en de rijervaring. Het belangrijkste hoogtepunt is dat elektrische voertuigen beter zijn voor het milieu dan hybride auto’s. Dat is een groot voordeel en een win-win optie voor klanten die hun ecologische voetafdruk zo groot mogelijk willen maken.

 

Wat is een hybride auto?

Hybride voertuigen zijn beter in vergelijking met de traditionele benzine-aangedreven voertuigen. Het werkt door middel van een interne verbrandingsmotor samen met elektromotoren die elektriciteit verbruiken in batterijen. Het milieuvoordeel van een hybride auto is dat hij zowel op benzine als op een oplaadbare elektromotor rijdt, zodat ze niet volledig afhankelijk hoeven te zijn van benzine. Hybride voertuigen hebben vier verschillende types, waaronder volledige hybrides, milde hybrides, plug-in hybrides (PHEV’s), en range extenders (REX’s). Hun nut omvat de voordelen van volledige hybrides, die minder brandstof verbruiken dan een traditionele auto. Dat betekent minder uitstoot. Voor het mild-hybride type bespaar je geld omdat je minder brandstof verbruikt, terwijl je voor het plug-in hybride type je emissies kunt beheren en ook je koolstofvoetafdruk kunt verkleinen.

 

Wat is een elektrische auto?

Elektrische auto’s ook bekend als elektrische voertuigen (EV’s) rijden op elektriciteit in plaats van benzine. Elektrische auto’s hebben betere prestaties en het voelt probleemloos aan om ermee te rijden omdat ze sneller optrekken dan voertuigen met traditionele brandstof aandrijving. Deze oplaadbare auto’s leveren minder geluidsoverlast op en daarom worden ze als zeer milieuvriendelijk beschouwd. Ze verbruiken weinig of geen fossiele brandstoffen (benzine of diesel). Het belangrijkste doel van elektrische auto’s is de bijdrage die ze kunnen leveren aan de verbetering van de luchtkwaliteit in steden. Zuiver elektrische auto’s produceren geen kooldioxide-uitstoot. Een van de voordelen is het lagere onderhoud als gevolg van een efficiënte elektrische motor. Als je geld uitgeeft aan standaard onderhoud zoals olie verversen en banden wisselen, bespaar je na verloop van tijd meestal geld doordat grotere reparaties niet nodig zijn.

 

Wat is de beste optie?

De beste optie hangt af van je behoeften. Als je een voertuig wilt voor lange afstanden, dan is het beter om voor hybride voertuigen te kiezen. Dat komt omdat het moeilijk is om onderweg een stopcontact te vinden als je een volledig elektrische auto gebruikt. Voor een meer veilige reis is hybride de beste optie.