Wat is een plug-in hybride?

13 juni 2023
2 minuten

Een van de innovaties van vandaag is de plug-in hybride auto, maar wat is een plug-in hybride precies? Het is een type hybride auto die gebruik maakt van twee energiebronnen om de auto te laten rijden. Plug-in hybride elektrische voertuigen (PHEV’s) gebruiken batterijen om de elektrische motor van de auto aan te drijven. Daarnaast wordt ook brandstof gebruikt om de interne verbrandingsmotor van de auto aan te drijven. PHEV-batterijen hebben niet onmiddellijk een stopcontact nodig om op te laden. Het enige proces dat nodig is, is het regeneratieve remmen door de interne verbrandingsmotor. Plug-in hybride auto’s rijden standaard op de elektriciteit die in de batterij is opgeslagen. Zodra de batterij leeg is, schakelt de auto automatisch over op de traditionele motor die brandstof verbruikt.

 

Meer over plug-in hybride

Iets anders dat je moet weten over plug-in hybride auto’s zijn de rij- en brandstof opties. Als de batterijen van je PHEV onderweg leeg raken, worden ze opgeladen door middel van regeneratief remmen. Afgezien daarvan kun je ze ook opladen via een externe energiebron. Ondertussen hangt het brandstofverbruik af van het aantal kilometers dat je hebt gereden tussen het opladen van de batterij. Als je de batterij niet oplaadt, zal het brandstofverbruik lager zijn dan bij traditionele auto’s. Als je wilt profiteren van de elektrische voordelen, dan moet je je auto consequent opladen. Aan de andere kant heeft plug-in hybride ook een brandstofbesparend systeemontwerp. Er zijn twee configuraties waarbij je de kracht van de twee bronnen effectief kunt combineren. Dit zijn de parallelle en de serie configuratie.

 

Parallelle en serie configuratie

De parallelle configuratie verbindt de elektromotor en de brandstofmotor met de wielen via een mechanische koppeling. Het resultaat is dat beide motoren de wielen kunnen manipuleren en aandrijven. Ondertussen is de reeks configuratie anders. Deze gebruikt alleen de elektromotor om de wielen rechtstreeks te manipuleren. Gewoonlijk is de verbrandingsmotor verantwoordelijk voor het opwekken van de elektriciteit van de motor. Deze voertuigen staan bekend als elektrische voertuigen met groot bereik. De elektromotor drijft consequent de wielen aan, maar het voertuig kan nog steeds overschakelen naar die parallelle configuratie wanneer de batterij bijna leeg is.

 

Belangrijkste componenten van plug-in hybride

Net als elk ander type hybride auto, heeft ook plug-in hybride zijn belangrijkste componenten. Er is de accu of hulpaccu, die zeer belangrijk is. Je vindt er ook een laadpoort en een gelijkstroomomvormer voor de spanning. Er is ook de elektrische generator en de elektrische tractiemotor. Het uitlaatsysteem is ook een van de essentiële onderdelen van een hybride auto. Vergeet niet dat er ook een benzinepomp en een brandstoftank zijn voor de benzine. Ook zijn er de ladingen aan boord, de vermogenselektronica controller en het thermische systeem. Al deze systemen werken samen om een plug-in hybride auto van energie te voorzien. Het is een teamwork van deze componenten.