Wat is het verschil tussen hybride en plug-in hybride?

13 juni 2023
2 minuten

Als je een milieuvriendelijk voertuig zoals een hybride auto gaat kopen, vraag je je waarschijnlijk af wat is het verschil tussen hybride en plug-in hybride. Je moet meer te weten komen over hun verschillen, want het is belangrijk om geïnformeerd te zijn over hun kwaliteit voordat je besluit te kopen. Overstappen op hybride voertuigen in plaats van een conventioneel model levert je veel voordelen op. Hybride voertuigen verbeteren het brandstofverbruik en besparen meer energie, waardoor ze minder koolstofemissies uitstoten. Maar wat is het echte verschil tussen de twee?

 

Hybride versus plug-in hybride

Ten eerste zijn standaard hybride voertuigen afhankelijk van hun gasmotor bij het opladen van de accu’s. Het gebruikt ook afwisselend zijn gasmotor en elektromotoren om zijn brandstofefficiëntie te bereiken. Inmiddels heeft de plug-in hybride een grotere accu die wordt opgeladen met een 120 volt of 240 volt stopcontact bij laadpalen. Dit type auto gebruikt elektrische stroom totdat de batterijen leeg zijn en schakelt dan over op de traditionele brandstofmotor. Plug-in hybrides hebben ook back-up gasmotoren in geval van nood. Zowel hybride als plug-in hybrides zijn milieuvriendelijk, hebben meer economische voordelen en een hogere inruilwaarde. Ze worden lichter gegenereerd en laden zichzelf op door regeneratief remmen. Ze hebben nadelen, maar hun voordelen kunnen deze compenseren. Hybride auto’s zijn doorgaans goedkoper dan volledig elektrische auto’s en reageren vaak beter op het rijden dan hun tegenhangers die alleen op benzine rijden.

 

Wat is beter?

De beste keuze moet voldoen aan je wensen en eisen. Wil je bijvoorbeeld een grotere accucapaciteit, ga dan voor plug-in hybride auto’s. Deze auto kan reizen tussen het bereik van 30 tot 60 kilometer met behulp van zijn elektrische kracht. Ze hebben ook een lager brandstofverbruik, zelfs als de elektriciteit op is. Het is ideaal voor langere reizen zonder je zorgen te maken over oplaadpunten. Als je bovendien de voorkeur geeft aan een auto die niet op het stopcontact hoeft te worden aangesloten, ga dan voor een hybride auto. Dit type auto heeft een uitstekend benzineverbruik en is milieuvriendelijk omdat hij minder uitstoot. Evenzo kun je je gasmotor gewoon bijvullen bij reguliere benzinestations, die gemakkelijk te bereiken zijn. Ten slotte zijn ze krachtiger dan traditionele voertuigen die alleen op gas rijden.

 

Zijn hybriden het waard?

Hybrides kunnen je ook geld besparen omdat elektrische en plug-in hybride voertuigen minder bewegende onderdelen hebben dan auto’s die volledig op brandstof rijden. Je hybride voertuig heeft regelmatig onderhoud nodig om optimaal te blijven rijden en heeft af en toe een vervangend onderdeel nodig. Het grootste deel van het standaard onderhoud van een hybride is het op tijd verversen van de olie. Met veel verschillende voordelen, zal de hybride je terugbetalen met minder zorgen en minder out-of-pocket uitgaven. Als je op zoek bent naar een milieuvriendelijke auto die je helpt om geld te besparen, dan zijn hybride voertuigen een uitstekende keuze.