Wat verbruikt een elektrische auto?

13 juni 2023
2 minuten

Elektrische auto’s worden tegenwoordig steeds betaalbaarder. Je zult je echter waarschijnlijk nog steeds afvragen wat verbruikt een elektrische auto als je alle kosten in overweging neemt. Je moet met nog een paar factoren rekening houden, zoals de prijs van een elektrische auto, brandstof- en elektriciteitsprijzen en onderhoud. Als je klaar bent met het overwegen van al deze factoren, weet je duidelijk de kosten van het gebruik van een elektrische auto. Lees verder voor meer informatie om alle mogelijke schattingen voor het gebruik van een elektrische auto vast te leggen.

 

Kosten van het gebruik van een elektrische auto

Het eerste wat je in gedachten moet houden als je het hebt over de kosten van het gebruik van een elektrische auto is de prijs van het toestel. Er zijn verschillende modellen van elektrische auto’s en elk van hen heeft gevarieerde prijzen. De gemiddelde kostprijs van een elektrische auto ligt vandaag in Nederland rond de €36.000. De Nederlandse regering zal in 2030 beginnen met het verbieden van auto’s die op traditionele brandstoffen rijden, dus je kunt beter vandaag nog het initiatief nemen en investeren in een elektrische auto. Er zijn goedkopere elektrische auto’s beschikbaar die een prijs hebben van €12.000. Dit zijn gebruikte of tweedehands auto’s. Afgezien van de kosten van het model, is het volgende waar je op moet letten de laadkosten die je EV nodig heeft. Basis opladen kost je bijvoorbeeld €0,295 per kWh. Snelladen kan € 0,545 per kWh kosten, en superladen begint meestal bij € 0,185 per kWh. Als je een hybride elektrische auto hebt, moet je ook rekening houden met de benzineprijzen. Het goede aan EV’s is dat ze gemakkelijker te onderhouden zijn dan traditionele auto’s. Ze hebben minder onderdelen, wat betekent dat het goedkoper is als het gaat om reparaties en vervangingen. Aangezien er in Europa, en vooral in Nederland, al veel elektrische auto’s rondrijden, zijn de beschikbare diensten en oplaadpunten niet concurrerend als het op prijzen aankomt.

 

EV-stimulansen beschikbaar

Gelukkig biedt de Nederlandse regering EV en EV-laad stimulansen voor mensen. Met hun doelstelling van nationale elektrificatie, kun je genieten van het gebruik van EV’s terwijl je subsidie krijgt. Er is 250 miljoen euro aan subsidiemaatregelen toegewezen uitsluitend om mensen te stimuleren en aan te moedigen om elektrisch te gaan rijden. Tegen 2025 zal de regering het volledige bedrag beschikbaar hebben voor subsidies. Als je van plan bent een elektrische auto aan te schaffen, is vandaag dus het juiste moment. De regering heeft namelijk al aangekondigd dat de middelen in 2023 met € 3.350, in 2024 met € 2.950 en in 2025 met € 2.550 zullen worden verlaagd. Dit komt doordat de kosten van elektrische auto’s zullen blijven krimpen en dit zal ook zo zijn als het gaat om subsidies.