Geld lenen voor auto populairder
Nederlanders leenden in 2023 vaker om een auto te kopen. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Vorig jaar was bijna 36 procent van alle lening aanvragen bestemd voor het financieren van een auto. Dat was in 2022 nog slechts 28 procent. Hierdoor was een auto financieren verreweg het meest gekozen doel van een lening in 2023.
Dat er meer autoleningen zijn afgesloten, komt mede doordat er volgens de verkoopcijfers van Autoweek.nl ook meer nieuwe auto’s zijn verkocht.
Gemiddelde leenbedragen voor auto’s stijgen
Daarnaast ziet de vergelijkingssite dat het gemiddelde leenbedrag voor auto’s in 2023 is gestegen met ruim 300 euro naar bijna 13.800 euro. Dat consumenten meer lenen voor de aankoop van een auto, komt voornamelijk door de inflatie. Door de inflatie zijn de prijzen van producten zoals auto’s fors toegenomen. Hierdoor hebben consumenten meer geld nodig om de auto te kunnen kopen.
Naast auto’s lenen Nederlanders ook vaker voor verbouwen
Verder blijkt uit de cijfers dat Nederlanders niet alleen vaker lenen voor een auto, maar ook voor het verbouwen en verduurzamen van hun woning. Ruim 17 procent van alle lening aanvragen in 2023 was voor een verbouwing. Dit was in 2022 minder populair, toen bijna 15 procent van de kredietaanvragers voor een verbouwing leende. Daarna is oversluiten de derde meest gekozen reden om een lening te nemen.
Nederlanders lenen hoger bedrag voor inboedel, maar minder dan voor auto
Daarnaast leenden consumenten in 2023 gemiddeld 9.000 euro voor de aankoop van nieuwe meubels. Vergeleken met 2022, toen het gemiddelde leenbedrag voor meubels nog bijna 7.700 euro was, zien we dus een stijging van meer dan 18%. Deze toename in het leenbedrag is voornamelijk te wijten aan de flinke prijsverhogingen van meubels, waardoor mensen die nieuwe meubels willen kopen, meer geld nodig hebben.
Ondanks deze stijging in het leenbedrag hebben de hogere meubelprijzen geleid tot een verminderde vraag. Geld.nl merkt op dat de afname het aantal lening aanvragen voor de aanschaf van meubels duidelijk zichtbaar is in. In 2022 was het nog bijna 7% van het totaal en in 2023 nam het af naar ruim 4%.
Er zijn echter tekenen dat de meubelprijzen binnenkort dalen. Zo kondigde het woonwarenhuis IKEA eind januari significante prijsverlagingen aan. “We verwachten dat het aantal lening aanvragen voor meubels als gevolg hiervan zal toenemen, terwijl het gemiddelde geleende bedrag voor deze aankopen naar verwachting zal afnemen,” aldus Geld.nl.