Hoe werkt een elektrische auto?

13 juni 2023
2 minuten

Elektrische auto’s of ook bekend als EV’s werken anders dan traditionele voertuigen. Als je een beetje nieuwsgierig bent naar hoe werkt een elektrische auto, moet je dit artikel zeker lezen. Elektrische voertuigen zijn een van de oplossingen die ingenieurs en autoliefhebbers hebben bedacht. Het is een uitstekend alternatief voor brandstof gebaseerde auto en is vriendelijk voor het milieu. Lees verder voor meer informatie over de elektrische auto.

 

De motor van de elektrische auto

Elektrische auto’s werken door middel van elektriciteit. De elektriciteit wordt opgeslagen in de ingebouwde batterij en je moet deze opladen wanneer deze bijna leeg is. Je hoeft alleen maar de oplader in de poort te steken en vervolgens een geschikt laadstation voor het stopcontact te vinden. Dat is waar je de elektriciteit kunt krijgen die het nodig heeft om te functioneren. Elektrische auto’s zijn afhankelijk van elektriciteit en een laadstation is voor hen een must in plaats van brandstof. Hij is lichter om te rijden en accelereert sneller dan die op brandstof gebaseerde motoren. Elektrische auto’s hebben ofwel een laadstation ofwel een thuislader nodig. Op het gebied van laadstations heeft Nederland er veel, dus het is niet moeilijk om er een te vinden. Ondertussen is thuisladen een beetje riskant, vooral als je niet weet hoe je het juiste EV-elektriciteitstarief kunt krijgen. Het bereik van EV hangt ook af van de lading van de batterij en het bereik ervan. Een ander model betekent een ander bereik, efficiëntie en batterij grootte.

 

Verschillende types van elektrische auto’s

Er zijn verschillende types van elektrische auto’s. Sommige werken op pure elektriciteit en deze worden zuiver elektrische voertuigen genoemd. Ondertussen zijn er ook een aantal die op benzine kunnen rijden, de zogenaamde hybride elektrische voertuigen. Het eerste type is de plug-in elektrische. Dit type werkt alleen op elektriciteit en moet worden opgeladen om stroom te krijgen. Het heeft geen benzine nodig. De volgende is de plug-in hybride. Dit type werkt oorspronkelijk op elektriciteit, maar heeft ook een benzinemotor. Dit betekent dat je benzine kunt gebruiken om hem te laten werken als de batterij leeg is. Wanneer hij op brandstof rijdt, zal hij emissies uitstoten, maar niet wanneer hij op elektriciteit rijdt. Je kunt plug-in hybride auto’s opladen via een stopcontact of een andere energiebron. De laatste is de hybride elektrische auto. Deze rijdt hoofdzakelijk op benzine, maar heeft ook een elektrische batterij. Het leuke van dit type is dat het kan worden opgeladen met behulp van generatief remmen. Je kunt gemakkelijk overschakelen van de benzinemotor naar de EV-modus, gewoon met een druk op de knop. Je kunt hem niet aansluiten op een elektriciteitsbron zoals bij de plug-in hybride. Je kunt alleen diesel of benzine gebruiken voor energie en dan regeneratief remmen om de elektrische motor op te laden.