Hoeveel moet je uitgeven voor elektrisch rijden?

13 juni 2023
2 minuten

De meeste mensen vragen zich af wat kost elektrisch rijden voordat ze besluiten een elektrische auto te kopen. Over de kosten hoef je je geen zorgen te maken aangezien de elektrische auto in Nederland voordeliger is. Het rijden met een elektrische auto is minder dan 1% duurder dan een auto op benzine. Je bent slechts 57 cent per kilometer kwijt als je elektrisch rijdt. Bovendien moet je 56 cent per kilometer uitgeven om met een benzine auto te rijden. De prijs van een elektrische auto is echter hoger omdat deze minder onderhoud vergt. Aangezien de elektrische auto milieuvriendelijk is, moedigt de Nederlandse overheid Nederlanders aan om deze auto aan te schaffen.

 

Waarom zou je elektrisch rijden?

Voordat je besluit een elektrische auto aan te schaffen, kun je je afvragen hoeveel elektrisch rijden kost. Ook al kost een elektrische auto meer dan een benzineauto, toch is dit type auto het waard om te rijden. Want door met deze auto te rijden, kun je een bijdrage leveren aan je omgeving. Je kunt de uitstoot en vervuiling van benzineauto’s verminderen. Op deze manier wordt de lucht schoner omdat deze vrij is van CO2. Een elektrische auto klinkt stiller dan een benzineauto. Kortom, elektrisch rijden kan je actie zijn om klimaatverandering tegen te gaan. Ook kun je helpen om de slechte luchtkwaliteit schoner te maken.

 

Is een elektrische auto goedkoper dan een dieselauto?

Dit feit zal je misschien verbazen. De maandelijkse kosten die je moet betalen voor het rijden met een elektrische auto zijn lager dan het rijden met een dieselauto. Je moet begrijpen dat de kosten van een rijdende auto niet alleen over de brandstof gaan, maar de kosten zijn inclusief verzekering, belastingen en onderhoud. In Nederland ben je ongeveer 829 euro kwijt aan het rijden met een elektrische auto. Maar als je in een dieselauto rijdt, moet je elke maand 861 euro uitgeven. Wat betreft deze kostenvergelijking, zou je moeten overwegen om een ​​elektrische auto te rijden die je financieel voordeel kan opleveren.

 

Is het opladen van elektrische auto’s duur?

Als je vraagt ​​naar de kosten van het opladen van je elektrische auto, moet je weten wat KiloWattuur is. De kosten voor het opladen van de elektrische auto kunnen verschillen per tankstation dat je bezoekt. De gemiddelde laadkost is € 0,23 per kWh. Bovendien zijn de kosten voor het opladen ook afhankelijk van de snelheid van het opladen. Het snellaadstation is duurder. Bepaalde laadpalen kunnen 30 cent per kWh kosten. Daarnaast kun je je auto ook opladen langs de snelweg, maar deze laadpaal kost meer dan andere palen. Je kunt ook investeren in een thuislader. Nu weet je dat elektrische auto’s niet zo duur zijn als je denkt. Als je een positieve bijdrage wilt leveren aan ons milieu, kun je overwegen een elektrische auto aan te schaffen.