Wat moet ik tanken: een gids voor de juiste brandstofkeuzes

9 juni 2023
2 minuten

Het kiezen van de juiste brandstof voor je voertuig kan verwarrend zijn, vooral met de verschillende soorten brandstof die tegenwoordig beschikbaar zijn. In dit artikel zullen we de meest voorkomende vragen beantwoorden zoals “wat moet ik tanken?” en “wat is het verschil tussen 95 en 98?”.

 

Wat moet ik tanken: benzine of diesel?

Het eerste wat je moet weten is of je auto op benzine of diesel rijdt. Dit is meestal aangegeven in het instructieboekje van je auto of op de binnenkant van de tankklep. Het is belangrijk om de juiste brandstof te gebruiken, omdat het gebruik van de verkeerde brandstof schade aan de motor kan veroorzaken.

 

Euro 95 of Euro 98

Benzine komt in verschillende soorten, waaronder 95 en 98. Het nummer verwijst naar het octaangetal van de brandstof, wat een maat is voor hoe goed de brandstof bestand is tegen kloppen (onregelmatige ontsteking in de motor). Over het algemeen kunnen de meeste auto’s op beide soorten benzine rijden, maar sommige high-performance auto’s vereisen 98. Het is het beste om het instructieboekje van je auto te raadplegen om zeker te zijn.

 

E5 of E10

E5 en E10 zijn soorten benzine die een bepaald percentage ethanol bevatten. E5 bevat tot 5% ethanol, terwijl E10 tot 10% ethanol bevat. Ethanol is een biobrandstof die wordt gemaakt van gewassen zoals suikerriet en maïs. Het gebruik van ethanol in brandstof kan helpen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De meeste auto’s kunnen op zowel E5 als E10 rijden, maar sommige oudere auto’s kunnen problemen hebben met E10. Nogmaals, het is het beste om het instructieboekje van je auto te raadplegen.

 

Wat moet je tanken in andere landen?

Als je van plan bent om naar het buitenland te reizen met je auto, is het belangrijk om te weten welke brandstof je moet tanken. In sommige landen, zoals Duitsland en Frankrijk, is E10 de standaard benzine aan de pomp. In andere landen, zoals België, is E5 de standaard. Het is het beste om vooraf te controleren welke brandstof beschikbaar is in het land dat je bezoekt.

 

Ken je brandstof

Het kiezen van de juiste brandstof voor je auto is belangrijk voor de prestaties en levensduur van je motor. Of je nu moet kiezen tussen benzine of diesel, 95 of 98, E5 of E10, het is belangrijk om je keuze te baseren op de specificaties van je auto. Met de juiste kennis kun je met vertrouwen de juiste brandstof kiezen voor jouw auto.