Wat is het verschil tussen e5 en e10 benzine?

9 juni 2023
2 minuten

Er zijn zoveel mensen die vragen wat is het verschil tussen e5 en e10 benzine. Als je een van hen bent, is het belangrijk om te weten dat er een dunne lijn tussen de twee is. Als je het verschil tussen e5-benzine en e10-benzine begrijpt, ben je je meer bewust van je auto of je voertuig. Je moet meer kennis hebben van de verschillende brandstoffen die je in je voertuig kunt tanken om ervoor te zorgen dat het goed werkt. Je vraagt je misschien af ​​​​over de recente wijzigingen en introductie van e10-benzine en hoe dit mogelijk van invloed kan zijn op jouw voertuig. Een essentieel aspect om in gedachten te houden, is dat als je een voertuig bezit dat op diesel rijdt, je niet de moeite hoeft te nemen om het verschil tussen de twee te begrijpen. De e5 en e10 zijn beide soorten benzine en geen diesel.

 

Een dunne lijn tussen e5 en e10 benzine

Een e5-benzine bestaat volledig uit 95 procent loodvrije benzine en nog eens 5 procent ethanol. Dit is de reden waarom het ‘e5’ wordt genoemd. Aan de andere kant is E10-benzine veel gunstiger voor het milieu omdat deze 10 procent ethanol en 90 procent gewone loodvrije benzine bevat. Door deze belangrijke verandering wordt de kooldioxide-uitstoot van je voertuig tot kleine hoeveelheden teruggebracht. In feite zou e10-benzine elk jaar de CO2-uitstoot van het transport aanzienlijk kunnen verminderen. Uiteindelijk kunnen de meeste benzinevoertuigen op de weg tegenwoordig e10-benzine gebruiken. Alle voertuigen die sinds 2011 specifiek zijn gebouwd, zijn compatibel met e10. Als je auto niet geschikt is, kun je nog steeds e5-brandstof tanken door de ‘super’-benzine te kopen.

 

Zijn ze uitwisselbaar?

Veel mensen vragen zich ook af over specifieke gevallen met betrekking tot deze twee soorten benzine. Misschien ben je benieuwd naar wat er gebeurt als je je voertuig per ongeluk met het verkeerde type benzine tankt. Het is inderdaad sterk aan te raden om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het tanken van je voertuig. Je moet rekening houden met het type benzine dat je gebruikt. Zorg er altijd voor dat je het juiste type benzine voor je voertuig gebruikt. Voor het geval je echter per ongeluk het verkeerde type tankt, hoef je je er niet al te veel zorgen over te maken. Zodra er ruimte is voor meer benzine kun je er alsnog voor kiezen om de juiste te tanken. Dit is niet hetzelfde als je je benzineauto gaat tanken met diesel, of andersom. Je bent niet verplicht om de auto leeg te laten lopen. Het kan echter mogelijk langdurige schade veroorzaken als je het steeds opnieuw doet. Zorg ervoor dat je het niet herhaaldelijk doet.