Welke soorten benzine zijn er?

9 juni 2023
2 minuten

Er zijn drie soorten benzine waaruit je kunt kiezen. De drie typen zijn het reguliere, mid-grade en premium benzine. De gewone benzine is ongeveer 87 octaan. Dit is de gebruikelijke benzine die je voor je auto gebruikt. De meeste autofabrikanten raden je aan dit voor hun producten te gebruiken. Het is vrij efficiënt, maar heeft niet dezelfde prestaties als benzine met een hoger octaangetal. Het is ook de goedkoopste van de benzine. De middenklasse benzine heeft een iets hoger octaangetal dan reguliere benzine. Het heeft ongeveer 89 octaan. Nieuwere automodellen, met name vanaf 2019, raden je aan dit als benzine te gebruiken. Premium benzine is letterlijk wat de naam doet vermoeden. Het is een premium benzine met 92 octaan, hoewel de meeste reguliere voertuigen dit type benzine niet nodig hebben.

Dit is voor voertuigen met krachtige motoren met hoge compressieverhoudingen. Het is ook de meest efficiënte van de drie soorten benzine. Als je een sport- of luxe voertuig bezit, kan dit type benzine iets goeds doen, maar met gewone voertuigen zullen de prestaties waarschijnlijk hetzelfde zijn met gewone benzine. Het is dus niet nodig om geld te verspillen aan deze benzine.

 

Kun je verschillende soorten benzine gebruiken?

Technisch gezien kun je verschillende soorten benzine voor je voertuig gebruiken. Als je het met andere benzine tankt, zal het waarschijnlijk nog steeds werken, maar het punt is dat auto’s een voorliefde voor brandstof hebben. Je kunt niet zomaar gebruiken wat je wilt. Het moet compatibel zijn met je voertuig, anders kan het je motor beschadigen als je te vaak de verkeerde brandstof laadt. Je moet weten welk type voertuig je hebt. Je moet controleren welke brandstof het was en wat het nodig heeft. Voor sommige voertuigen is een brandstof met een hoger octaangetal vereist. Als dat het geval is en je hem laadt met een gewone benzine, zal hij zeker slecht lopen. Je moet absoluut vermijden om verschillende soorten benzine in één keer bij te vullen.

 

Je auto beschadigen met brandstof

Het gebruik van de drie soorten benzine zal in feite geen noemenswaardige schade aan je voertuig aanrichten. Het is wanneer je diesel toevoegt aan een voertuig dat benzine nodig heeft als brandstof. Dat zal zeker de motor van je voertuig verpesten. Vergis je dus niet als je naar een benzinestation gaat om je auto te tanken. De schade die diesel aan je voertuig kan toebrengen, zal hoogstwaarschijnlijk niet blijvend zijn, maar het zal je terugbrengen in termen van reparatiekosten. Het kan erg duur zijn om je voertuig te tunen als het de verkeerde brandstof heeft gebruikt.

In tegenstelling tot het hebben van de verkeerde benzine, zal het vullen van je auto met diesel je auto onrijdbaar maken. Dus als dat gebeurt, moet je je auto laten wegslepen. Er zijn voertuigen die specifiek diesel nodig hebben. Houd er dus rekening mee welke brandstof je voertuig echt nodig heeft.