Wat is E10 benzine?

8 juni 2023
2 minuten

E10 benzine is een type brandstof dat wordt gebruikt om voertuigen van brandstof te voorzien. Het is de opvolger van de E5 benzine. E10 benzine bevat ongeveer 10 procent hernieuwbare ethanol. Dat betekent dat het minder CO2 uitstoot. Er wordt gezegd dat de E10 benzine de uitstoot van kooldioxide met ongeveer 750.000 ton per jaar kan verminderen. Dat is enorm en essentieel om het milieu gezond te houden. Deze nieuwere benzinesoort is het resultaat van de voortdurende evolutie van de verschillende soorten benzine voor voertuigen. De meeste auto’s die compatibel zijn met E10 benzine zijn moderne modellen. Meestal zijn dit de automodellen die vanaf 2019 zijn geproduceerd.

 

Tanken auto

 

Compatibiliteit met oudere auto’s

Er zijn enkele onbevestigde berichten dat E10 benzine niet goed werkt bij oudere auto’s. Als je de tankdoppen van de meeste moderne auto’s controleert, staat er een indicatie. Je ziet er een E10 of E5 op staan ​​die aangeeft welke brandstof dat voertuig beter gebruikt. E10 bevat hogere bio-ethanol die zeer corrosief is voor rubberen onderdelen, metalen, pakkingen, afdichtingen en plastic. Ethanol kan ook zeer corrosief zijn voor aluminium, zink, messing, kuiper, staalcoatings in lood, tin en gegalvaniseerde materialen. Oudere voertuigen die niet zijn ontworpen om E10 benzine te gebruiken, kunnen dus schade oplopen door dat type brandstof. Beschadigingen in afdichtingen en pakkingmaterialen kunnen lekkage veroorzaken. De beschadiging van rubber en harsen kan ook leiden tot vuile carburateur stralen. Auto’s die problemen hebben met E10 benzine zijn meestal de modellen van voor 2002.

 

Milieuvriendelijker

De ontwikkeling van E10 benzine heeft als doel de uitstoot van kooldioxide sterk te verminderen ten opzichte van E5 benzine. Als E10 benzine verder kan worden verbeterd op het gebied van compatibiliteit, zal dit een enorme impact hebben in het verminderen van vervuiling. Andere soorten benzine zijn meer geneigd om de productie van kooldioxide-emissie te verhogen. Dat is iets wat veel mensen willen voorkomen. Het is zeer gevaarlijk voor het milieu om zulke hoge vervuilings percentages door voertuigen toe te staan. E10 is bedoeld om dat op te lossen, plus het is veel goedkoper dan andere benzine zoals E5 benzine.

 

Zorg ervoor dat je het eerst vraagt

Als je van plan bent over te schakelen van andere benzine naar E10 benzine, vraag dit dan eerst na. Het is belangrijk om alles over E10 en je voertuig te leren voordat je dergelijke beslissingen neemt. Het is verstandig om eerst experts en andere mensen te raadplegen die zeer ervaren zijn in de autowereld. Als je te snel overstapt op een ander brandstoftype, kun je je auto kapot maken. Het veranderen van brandstoftypes is niet zo eenvoudig. Sommige brandstofsoorten komen niet overeen met bepaalde voertuigen. Hoewel het voertuig nog steeds zou functioneren als het wordt bijgetankt, kan het herhaaldelijk tanken met het verkeerde brandstoftype ernstige gevolgen hebben.