Nieuws

Waarom is diesel duurder?

Gepubliceerd op: 08-09-2022
Leestijd: 5 min.

Het zal je niet zijn ontgaan; sinds een korte tijd is één liter diesel voor het eerst duurder dan één liter benzine. Maar hoe kan dit? Diesel was toch altijd goedkoper dan benzine? Wij leggen het je uit in dit artikel.

Diesel voor lange kilometers

De adviesprijs van diesel is voor jaren rond de 20 cent goedkoper geweest dan de adviesprijs voor benzine. De goedkope brandstofprijzen bij diesel maakten diesel rijden interessanter bij lange kilometers tegenover de hoge wegenbelasting van dieselmotoren. Diesel tanken was dus vooral interessant voor langeafstandsrijders. Mede daarom wordt diesel vooral veel gebruikt voor zakelijk verkeer; denk aan vrachtwagens.

Toch kwam er in één week tijd ongeveer 13 cent bij bovenop de adviesprijs van diesel. Hierdoor werd de brandstof ineens een stuk duurder dan benzine.

Gemiddelde landelijke adviesprijs

Om de prijzen van benzine en diesel te monitoren wordt er meestal gekeken naar de gemiddelde landelijke adviesprijs (GLA). Deze adviesprijs wordt bepaald door de adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen in Nederland.

Momenteel ligt de gemiddelde landelijke adviesprijs van diesel hoger dan dat van benzine. Op moment van schrijven (8 september 2022) ligt de GLA van Euro95 op €2,152 en de GLA van diesel op €2,185. Waarbij er voorheen ongeveer een verschil van 20 cent lag tussen deze adviesprijzen, is op dit moment het verschil meer dan €0,03 in het voordeel van benzine. Dit hebben we volgens Paul van Selms van UnitedConsumers nog nooit meegemaakt. Toch was door de continue stijging van de brandstofprijzen het volgens Van Selms wel te verwachten dat de GLA van diesel de GLA van Euro95 snel zou overstijgen.

“Ik heb veel gemaakt, maar dat benzine en diesel soms gelijk geprijsd zijn, en bij sommige merken diesel zelfs duurder is geworden, dat heb ik in mijn leven niet meegemaakt.” – Paul van Selms, directeur en oprichter van consumentenplatform UnitedConsumers.

Een groot tekort aan diesel

Maar waardoor is nu die dieselprijs zo gestegen? Dat heeft eigenlijk meerdere oorzaken. Een van de eerste oorzaken is de enorme stijging van de gasprijs. Diesel wordt namelijk vaker als alternatief voor gas gebruikt dan benzine. Daardoor is de vraag naar diesel groter geworden. Vooral in België kiezen mensen er bijvoorbeeld steeds vaker voor om hun huis te verwarmen met diesel in plaats van met gas, maar ook de industrie vraagt door de stijgende gasprijzen steeds vaker om diesel om bijvoorbeeld generatoren door te laten gaan met draaien.

Daarnaast levert Rusland minder olie aan het westen vanwege de Russische inval in Oekraïne en wij maakten hier vroeger diesel van. Ook heeft het kabinet de accijns op benzine erg verlaagd, veel meer dan de accijns op diesel. Wat ook een mogelijke oorzaak kan zijn van de gestegen diesel adviesprijs, is dat er bij het ontzwavelen van de brandstof gewerkt moet worden met aardgas. Dit aardgas maakt waterstof vrij wat nodig is om diesel te ontzwavelen. Dit hele proces kost echter naast gas ook veel energie en nu de gas- en energieprijzen gestegen zijn, zal dit ook terug te zien zijn in de prijzen van diesel aan de pomp.

De laatste oorzaak ligt in de vraag naar diesel voor weggebruikers. Volgens Paul van Selms van UnitedConsumers is deze vraag veel constanter, omdat veel vrachtverkeer hiervan gebruikmaakt. In de coronaperiode is de vraag naar benzine enigszins gedaald door het vele thuiswerken, maar de vraag van diesel bleef door het gebruik van vrachtverkeer vrijwel gelijk.

Toekomstbeeld

Met name particulieren die op diesel rijden zullen zich nu afvragen hoe gaat dit verder? Blijven de prijzen voor diesel nog verder stijgen of wordt diesel uiteindelijk toch weer goedkoper dan benzine? Het antwoord op al deze vragen is echter helaas erg moeilijk te beantwoorden. Met de huidige onvoorspelbare markt is het toekomstbeeld onzeker.

Wij geven je als tip mee om wat vaker online de gemiddelde landelijke adviesprijzen van diesel in de gaten te houden. Wil je weten wanneer de beste momenten zijn om te tanken of wil je andere tips om zo goedkoop mogelijk te kunnen tanken? Lees dan dit artikel.

banner autoverzekering united consumers