Nieuws

Waar kan ik goedkoop tanken in Nederland?

Gepubliceerd op: 23-08-2021
Leestijd: 2 min.

Goedkoop tanken, dat wil iedereen! Mensen blijven zich dan ook afvragen: “Waar kan ik goedkoop tanken?”. In dit artikel lees je waar in Nederland je goedkoop kunt tanken en hoe de brandstofprijzen bepaald worden.

Goedkoop tanken

Over het algemeen zijn de brandstofprijzen in Nederland erg hoog als je ze vergelijkt met de prijzen van andere landen in Europa. Nederland staat namelijk helemaal bovenaan de lijst wanneer je de brandstofprijzen van verschillende Europese landen vergelijkt. Landen waar de brandstof een stuk goedkoper is zijn, Oostenrijk, Luxemburg, Spanje, België en Duitsland.

We betalen dus erg veel geld voor onze benzine, daar komen we eigenlijk niet onderuit. Dus waar in Nederland kun je dan het goedkoopst tanken? Er zijn natuurlijk verschillende soorten brandstof, zo heb je E5, Euro 98 en Diesel.

Er is gekeken naar een onderzoekje van MultiTankcard uit 2020, deze resultaten zijn door een website opnieuw onder de loep genomen en vergeleken. Volgens het onderzoekje kan E5 goedkoop getankt worden in Uithuizen bij Sietsema-Sakko, dit ligt in het puntje van Groningen. Euro 98 tank je goedkoop bij TinQ in Hoogeveen. Diesel tank je goedkoop bij Tamoil in Nieuw-Vennep of de Esso Express in Beek, Limburg.

Wat wel opvalt is dat de meeste goedkope tankstations op afgelegen plekken in bijvoorbeeld Groningen of Limburg liggen. Het is dus maar de vraag of je voordeliger uit bent door hier te gaan tanken als je nog een heel stuk moet rijden.

Hoe wordt de prijs bepaald?

De prijs van benzine, diesel of lpg wordt berekend door een aantal verschillende factoren. Een van die factoren is de overheid. De overheid speelt een grote rol in de bepaling van de benzineprijs. Er moet namelijk een bepaalde hoeveelheid belasting en accijns betaald worden over één liter brandstof. Deze belasting ligt in Nederland erg hoog, vandaar dat het tanken in ons land zo duur is.

Daarnaast wordt ook altijd gelet op de inkoopprijs van de brandstof. De inkoopprijs wordt uitgedrukt in dollars, om die reden is de koers van de dollar ten opzichte van de euro dus ook erg belangrijk in de uiteindelijke prijs.

Ook wordt er gelet op de olievoorraden over de wereld. We weten allemaal dat olie niet oneindig toegankelijk is en dat op een gegeven moment de voorraad kleiner en kleiner zal worden. Wanneer er op een bepaald moment een tekort is in olievoorraad worden de prijzen ook hoger.

Adviesprijs benzine

Bij Tankstationprijzen.nl berekenen we dagelijks de gemiddelde landelijke adviesprijs, zo weet jij altijd wat de benzine prijs is van die dag.

banner autoverzekering united consumers