Nieuws

Hoeveel kilometervergoeding zou eerlijk zijn in 2021?

Gepubliceerd op: 26-11-2021
Leestijd: 2 min.

De benzineprijs stijgt steeds meer en zit zelfs al rond de 2 euro per liter. De reiskostenvergoeding blijft daarentegen wel gelijk. Deze is zelfs al sinds 2006 gelijk gebleven terwijl toen de benzineprijs rond de 1,37 euro per liter was. Maar hoeveel kilometervergoeding zou nou eerlijk zijn in 2021?

Stijgende benzineprijzen

Met de stijgende benzineprijzen is het eigenlijk bizar dat de kilometervergoeding niet stijgt. De baas wil wel dat zijn medewerkers een auto hebben maar vervolgens worden de kosten niet gedekt. Er is een grote kans dat een verhoging ook zorgt voor minder personeelstekort. Veel mensen haken nu namelijk af omdat ze geen dief van hun eigen portemonnee willen zijn door te veel te moeten betalen om op hun werk aan te konen.

Wat is een goede kilometervergoeding?

De kilometervergoeding ligt nu meestal op 19 cent per kilometer. Als er gekeken wordt naar de inflatie zou deze al verhoogd moeten worden naar 24 cent. De VRZ stelt zelfs dat er gekeken moet worden naar de cataloguswaarde van de auto en dat daar de kilometervergoeding van moet afhangen. Dit komt omdat een grotere auto meer afschrijft, meestal meer kost om te onderhouden en meer verbruikt.

Kilometervergoeding per type auto

Bij een auto onder de 20.000 euro, zoals een Toyota Aygo, is 24 cent een eerlijke kilometervergoeding. Bij een auto tussen de 20.000 en 40.000 euro zoals een Volkswagen Golf, zou een kilometervergoeding van 37 cent eerlijk zijn. Kies je voor een auto die duurder is dan 40.000 euro zoals een Mercedes C-klasse, dan zou een kilometervergoeding van 49 cent eerlijk zijn. Deze prijzen zijn gebaseerd op auto’s die ongeveer vier jaar oud zijn.

Kilometervergoeding in de tijd van Corona

Je hebt in Nederland recht op een vaste belastingvrije kilometervergoeding als je 36 weken of 128 dagen per jaar moet reizen naar een vaste werkplek. Nu met Corona werken veel mensen vanuit huis maar deze vergoeding loopt bij de meeste werknemers wel gewoon door. En dat terwijl ze niet eens op kantoor komen en dus geen reiskosten maken. Bedrijven zien dit dan vaak als thuiswerkvergoeding. Na de coronatijd gaat deze regeling waarschijnlijk veranderen. Vanaf dan moeten medewerkers die thuiswerken loonheffing betalen over het bedrag dat ze ontvangen.

Wil je zelf eenvoudig en snel benzinekosten berekenen? Gebruik dan de Brandstof calculator op deze website.

banner autoverzekering united consumers