Blogs

Goedkoper tanken? Check deze handige tips

Gepubliceerd op: 08-08-2022
Leestijd: 3 min.

Even tanken is anno 2022 een duur grapje geworden. De benzine- en dieselprijzen lopen al een hele tijd op en halen record na record. De hoogst geregistreerde prijs voor benzine dit jaar is meer dan 2,5 euro per liter (maart 2022).

Experts denken dat de benzineprijzen alleen nog maar hoger komen te liggen. Om toch een beetje te besparen op het tanken zijn er een aantal tips die je op kunt volgen. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Dynamic pricing: tank op het rustigste moment van de dag

De mensen die aan de grens met Duitsland wonen hebben geluk; daar is benzine en diesel nog steeds goedkoper dan hier. Wanneer je echter op andere plekken in Nederland woont, heeft het geen nut om naar Duitsland te rijden om daar te tanken. Wat je wel kunt doen, is een ander voorbeeld uit Duitsland volgen: dynamic pricing. Dat betekent dat je het beste naar een tankstation kunt gaan op het moment dat het het rustigst is.

Er is een aantal tankstations in ons land dat de prijzen aanpast op dit soort momenten om zo de concurrentie slim af te zijn. Soms scheelt dat toch een paar cent per liter. Vraag je je af welke tijden in dit geval het beste zijn? Tussen 3 en 6 uur in de ochtend. Je moet er dus vroeg voor je bed uit, maar dan heb je ook wat. Het kan je toch al met al best wat geld schelen.

Check het goedkoopste aanbod van tankstation in de buurt

Wat ook kan helpen, is om voordat je gaat tanken via internet te checken waar dat het goedkoopst kan bij jou in de buurt. Dit kun je altijd al online controleren, maar nu de benzineprijzen in de lift zitten, is er meer actueel aanbod op het internet. De prijzen zijn zoveel mogelijk bijgewerkt, zodat je precies weet bij welk tankstation je moet zijn om te besparen op het tanken. Dit kan namelijk echt verschillen per tankstation, ook al liggen ze op een paar kilometer afstand van elkaar.

Probeer hierbij om tanken bij een tankstation aan de snelweg te vermijden. Zoals je misschien wel weet, zijn tankstations aan de snelweg sowieso altijd duurder dan bijvoorbeeld een tankstation in een dorp. Dat komt omdat plekken aan de snelweg duurder zijn én omdat mensen die er stoppen vaak toch wel benzine nodig hebben. Dan betalen ze dus net zo goed wat meer; helemaal als het anders betekent dat ze niet verder kunnen rijden. Woon je dus in (de buurt van) een dorp? Daar tank je over het algemeen goedkoper.

Sla deze dag over wanneer je voordelig wilt tanken

Er is nog een manier om duurdere benzine te omzeilen. Dat is om op de juiste dag en het juiste moment te tanken. De meest voordelige dag om naar het tankstation te gaan, is zaterdag. Op die dag stunten veel tankstations nog wel eens met de benzineprijzen om extra klanten te lokken. De zondag is daarentegen minder aantrekkelijk, omdat de prijzen dan meestal gewoon of hoger liggen.

De dag die je in ieder geval absoluut moet vermijden om te tanken is maandag. Uit de Nationale Tanktest van de ANWB blijkt namelijk dat er op maandag bijna nergens korting te pakken is. Het is met name de maandagavond die duur blijkt te zijn. Op andere dagen tank je in de ochtend vaak voor de hoogste prijs en ben je in de middag en avond goedkoper uit, tenzij je natuurlijk heel vroeg je bed uit gaat om de tank te vullen.

Tank pas wanneer de auto leeg is

Waar je tot slot op moet letten, is dat je pas moet tanken wanneer de auto leeg is. Waarom je dat moet doen, is heel simpel: een lichte auto verbruikt minder brandstof. Veel mensen denken dat brandstof niks weegt, maar dat is niet het geval. Daarom kun je beter en voordeliger gaan tanken wanneer de tank bijna helemaal leeg is. Let op dat je niet te lang wacht, anders kun je niet verder rijden.

Als extra tip willen we je meegeven dat je het beste kunt tanken wanneer het buiten kouder is. Dat zit namelijk zo: brandstof zet uit wanneer het warm is en krimpt juist wanneer het koud is. Hoewel het verschil niet aanzienlijk groot is, kun je toch beter rijden met 50 liter warme benzine dan met 50 liter koude benzine. Dat is iets om in je achterhoofd te houden wanneer je op zoek bent naar een tanktstation om voordelig te tanken.

banner autoverzekering united consumers