Waarom is diesel goedkoper dan benzine?

8 juni 2023
2 minuten

Er zijn enorm veel mensen die zich blijven afvragen “waarom is diesel goedkoper dan benzine?” In de loop van de tijd is er een groeiend aantal mensen dat de voorkeur geeft aan het kopen en gebruiken van een dieselmotor voor hun voertuig omdat deze goedkoper is. De verkoopprijs van dieselbrandstof wordt beïnvloed door de kosten en winsten van de productie en levering van het product aan klanten. Een van de belangrijkste componenten die bijdragen aan een lagere verkoopprijs van dieselbrandstof zijn de kosten van ruwe olie die door raffinaderijen wordt aangekocht. De kosten en winsten van raffinage methoden en -processen weerspiegelen in hoge mate de prijzen van diesel. Afgezien daarvan zijn de kosten en winsten van distributie-, marketing- en verkoop stations ook een factor voor de dieselprijzen. Ten slotte is de door de lokale overheid opgelegde belasting ook een beslissend aspect van de dieselprijzen.

 

Factoren die van invloed zijn op de lagere kosten van diesel

Volgens de meest recente onderzoeken is gebleken dat benzine in bijna elk land van over de hele wereld duurder is dan diesel. Allereerst wordt de prijs van diesel beïnvloed door de raffinage methoden en initiële processen vooraf. Dieselbrandstof is goedkoper omdat het wordt geproduceerd uit ruwe olie. In lijn daarmee wordt ruwe olie gescheiden in verschillende componenten die door verdere behandelingen worden omgezet. Tijdens het raffinageproces wordt dieselbrandstof geformuleerd. Dit is de reden waarom de kosten van ruwe olie het belangrijkste aspect zijn dat de prijzen sterk beïnvloedt. Vergeleken met benzine is diesel een stuk zwaarder en minder vluchtig, waardoor het een stuk eenvoudiger en gemakkelijker te raffineren is uit ruwe olie. Bovendien zijn stookolie en diesel brandstof praktisch dezelfde brandstoffen. Daarom kunnen veranderingen in de vraag naar de ene brandstof de prijzen voor de andere brandstof beïnvloeden. In veel landen worden auto’s met dieselmotor vaker door veel mensen gebruikt, wat ons op het idee brengt dat vraag en seizoensinvloeden ook van invloed zijn op de dieselprijzen.

 

Hoe vraag en seizoensinvloeden de dieselprijs beïnvloeden

De prijsspreiding van dieselbrandstof wordt ook bepaald door specifieke factoren zoals vraag en seizoensinvloeden van tijd tot tijd. Dieselbrandstof wordt gebruikt voor het aandrijven van auto’s, voertuigen voor openbaar vervoer, grote bestelwagens en terreinwagens. Wanneer de voorraden dieselbrandstof laag zijn en dalen, kunnen sommige groothandelaren en marketeers hoger bieden op beschikbare voorraden. Als het transportsysteem voor dieselbrandstof de stroom van voorraden van de ene regio naar de andere niet snel kan ondersteunen, zullen de prijzen relatief hoog blijven. In termen van seizoensinvloeden hebben de dieselprijzen de neiging om te dalen als het geen winter is. Tijdens de zomer beïnvloedt de vraag naar stookolie de dieselprijzen. Omdat stookolie en diesel brandstof tegelijkertijd worden geproduceerd, kan een seizoensgebonden daling van de vraag naar stookolie ook van invloed zijn op de lagere prijs van diesel brandstof op de markt.