Blogs

Wat zijn de kosten voor het opladen van een elektrische auto?

Gepubliceerd op: 04-07-2023
Leestijd: 3 minuten

Het berekenen van de brandstofkosten voor een diesel- of benzineauto is doorgaans eenvoudig en vanzelfsprekend. Bij het opladen van een elektrische auto, zoals de Renault Megane E-Tech, kan dit wat ingewikkelder lijken. Maar geen zorgen. In dit artikel is het rekenwerk al voor je gedaan, dus lees snel verder!

Wat zijn de kosten van een elektrische auto?

Om een elektrische auto op te laden, moet je er natuurlijk wel een hebben. Zoals bij alles, variëren de prijzen op basis van verschillende factoren, zoals het merk, of de auto nieuw of tweedehands is, en het bouwjaar. Laten we als voorbeeld het merk Renault nemen. Volgens de Renault Megane E-Tech prijslijst bedraagt de gemiddelde prijs van de auto €40.370,00, wat lager is dan het landelijke gemiddelde van €45.000.

Thuis je auto opladen

Naast het comfort en gemak van het thuis opladen van je auto, is het vaak ook de voordeligste optie. Je hebt twee manieren om dit te doen: via een gewoon stopcontact of een laadpaal. Het voordeel van een laadpaal is dat deze aanzienlijk sneller oplaadt dan een gewoon stopcontact. De kosten voor beide oplaadmethodes zijn afhankelijk van de kilowattuurprijs van je energieleverancier. De uiteindelijke prijs hangt dus af van je specifieke energieleverancier en het type contract dat je hebt afgesloten. Zorg ervoor dat je deze details goed controleert om een nauwkeurig beeld te krijgen van de kosten.

Wat zijn de kosten nu?

Laten we aannemen dat de prijs per kilowattuur (kWh) €0,46 bedraagt, zoals het gemiddelde in 2022 volgens het CBS. Als je auto 15,3 kWh aan stroom nodig heeft om op te laden, kost dit je €7,04 elke keer dat je hem oplaadt. Als je jaarlijks 15.000 kilometer rijdt en je laadt altijd thuis op, dan bedragen je stroomkosten ongeveer €1.056 per jaar. Dit komt neer op €0,07 per gereden kilometer.

Dynamisch opladen van je auto

Naast vaste en variabele contracten kun je ook kiezen voor een dynamisch energiecontract. Wanneer de stroomprijs laag is, kun je tot wel ongeveer 30% besparen op je laadkosten. Als je zonnepanelen hebt, wordt het nog voordeliger, met kosten van slechts €0,02 per kWh.

Openbare laadpalen

Naast persoonlijke laadpalen zijn er ook openbare laadpalen. Bij een openbare laadpaal betaal je doorgaans meer per kWh dan bij een privé laadpaal, omdat de aanbieder kosten heeft voor aanleg en onderhoud. Sommige openbare laadpalen hanteren ook een dynamisch tarief, waardoor je op een warme zomerse middag weinig betaalt, maar juist meer op een donkere winterse nacht.

Snelladen

Verschillende aanbieders bieden snellaadstations aan, waarbij de prijzen per kWh variëren tussen €0,65 en €0,90. Laten we voor dit voorbeeld uitgaan van €0,80 per kWh. Om 20 kWh op te laden, ben je dan slechts €16 kwijt, wat neerkomt op €0,16 per gereden kilometer. Het aantal snellaadstations neemt ieder jaar toe, met een stijging van 614 naar 972 in het afgelopen jaar, wat het opladen dus alleen maar gemakkelijker maakt!

banner autoverzekering united consumers