Blogs

Het belang van olie verversen voor uw auto

Gepubliceerd op: 13-07-2023
Leestijd: 5 minuten

Het regelmatig verversen van de olie in uw auto is essentieel voor de gezondheid en prestaties van uw voertuig. Olie is een van de belangrijkste vloeistoffen in uw auto. Het zorgt voor smering, voorkomt wrijving en beschermt de motor tegen oververhitting. Dit artikel helpt u te begrijpen welke olie u moet kiezen en of u het oliefilter moet vervangen.

Olie kiezen: synthetisch of conventioneel

Bij het kiezen van motorolie voor uw auto zijn er meestal twee opties: synthetische olie en conventionele olie. Synthetische olie wordt vaak aanbevolen voor moderne auto’s vanwege zijn superieure prestaties en duurzaamheid. Het biedt betere bescherming tegen slijtage, presteert beter bij extreme temperaturen en houdt de motor langer schoon.

Conventionele olie, ook bekend als minerale olie, is minder duur maar biedt niet hetzelfde beschermingsniveau of prestaties als synthetische motorolie. Het kan een goede optie zijn voor oudere auto’s die niet de hoogwaardige bescherming van synthetische motorolie nodig hebben.

Om te bepalen welke motorolie het beste voor uw auto is, raadpleeg uw handleiding van de fabrikant of neem contact op met uw garage. Zij kunnen u het beste adviseren op basis van uw automodel, de leeftijd van uw auto en uw rij-gewoontes.

Viscositeit van de olie: waarom het ertoe doet

De viscositeit van de olie is een belangrijk aspect om te overwegen bij het kiezen van de juiste olie. Het is in feite de weerstand van de motorolie tegen stromen. In de meeste gevallen wordt dit uitgedrukt in een getal, zoals 5W-30 of 10W-40.

Het eerste nummer met de ‘W’ (wat staat voor winter) geeft de viscositeit van de motorolie aan bij koude temperaturen. Hoe lager het nummer, hoe dunner de motorolie en hoe gemakkelijker het starten is bij koud weer. Het tweede nummer geeft de viscositeit aan bij 100°C. Hoe hoger dit nummer, hoe dikker de olie bij hoge temperaturen, wat betekent dat de motor beter wordt beschermd.

Uw handleiding geeft de juiste viscositeit aan voor uw auto. Het is cruciaal om deze aanbeveling te volgen, aangezien het gebruik van motorolie met een verkeerde viscositeit schade aan uw motor kan veroorzaken.

Oliefilter vervangen: een essentiële stap

Het oliefilter speelt een cruciale rol in het onderhoud van uw motor door onzuiverheden en vuildeeltjes uit de olie te filteren. Als het oliefilter verstopt raakt, kan het zijn werk niet meer goed doen, wat kan leiden tot motorschade.

De algemene regel is om het oliefilter te vervangen elke keer dat u de olie ververst. Dit zorgt ervoor dat uw motor de schoonst mogelijke motorolie krijgt en verlengt de levensduur van de motor. Bovendien zijn oliefilters relatief goedkoop in vergelijking met de potentiële kosten van motorreparaties als gevolg van vuile motorolie.

De functie van een oliefilter

Een oliefilter heeft een heel belangrijke functie binnen het motorolie-systeem van uw auto. Terwijl de motorolie door de motor circuleert, vangt het oliefilter kleine vuildeeltjes, roet en metaalslijpsel op die in de olie terecht kunnen komen. Deze verontreinigingen kunnen uit de motor zelf komen als gevolg van slijtage, of ze kunnen van buitenaf in de olie terecht komen.

Als deze deeltjes niet worden gefilterd, kunnen ze een schurend effect hebben en de interne onderdelen van de motor beschadigen. Deze deeltjes kunnen zich ook opstapelen en blokkades in de oliekanalen veroorzaken, wat de smering van de motor vermindert en tot oververhitting of zelfs motorfalen kan leiden. Het oliefilter houdt deze verontreinigingen tegen en zorgt ervoor dat alleen schone, zuivere olie door de motor circuleert.

Typen oliefilters

Er zijn verschillende soorten oliefilters die in auto’s worden gebruikt. De meest voorkomende zijn spin-on filters en cartridge filters. Spin-on filters zijn volledige, zelfstandige eenheden die als geheel worden vervangen. Ze zijn eenvoudig te installeren en te verwijderen, waardoor ze erg populair zijn bij veel automerken.

Cartridge filters, aan de andere kant, bestaan uit een vervangbare filtereenheid en een herbruikbare behuizing. Hoewel ze iets complexer zijn om te vervangen, zijn ze milieuvriendelijker omdat alleen de filter zelf wordt vervangen, wat minder afval genereert.

Het belang van regelmatig vervangen

Het regelmatig vervangen van het oliefilter is net zo belangrijk als het regelmatig verversen van de olie. Na verloop van tijd kunnen de verontreinigingen die door het filter worden opgevangen, ervoor zorgen dat het filter verstopt raakt. Als het filter verstopt is, zal de olie er niet goed doorheen kunnen stromen, wat betekent dat de motor niet voldoende wordt gesmeerd. Dit kan leiden tot ernstige motorschade.

De meeste autofabrikanten adviseren om het oliefilter te vervangen bij elke olieverversing. Dit zorgt ervoor dat het filter altijd in goede staat is en dat uw motor optimaal beschermd is.

De juiste timing voor olieverversing: niet alleen kilometer afhankelijk

Veel mensen denken dat de olie ververst moet worden op basis van het aantal gereden kilometers, maar dat is niet altijd het geval. Hoewel de meeste fabrikanten een specifiek interval aangeven (meestal tussen de 5.000 en 10.000 kilometer), zijn er andere factoren die in overweging moeten worden genomen. Zo kan uw auto bijvoorbeeld ook een olieverversing nodig hebben als u veel korte ritjes maakt, in zware verkeersomstandigheden rijdt, of als uw auto lange tijd stilstaat. Dit komt doordat deze omstandigheden kunnen leiden tot een snellere afbraak van de motorolie.

Het belang van regelmatige inspectie

Naast het regelmatig verversen van de olie, is het ook belangrijk om uw oliepeil regelmatig te controleren. Dit kan u helpen om mogelijke problemen vroegtijdig op te sporen. Als uw oliepeil snel daalt, kan dit duiden op een lekkage of een ander probleem dat onmiddellijk aandacht vereist.

U moet ook de kleur en consistentie van de motorolie controleren. Nieuwe olie is meestal amberkleurig en helder, terwijl oude olie donker en vies kan zijn. Als uw motorolie melkachtig of schuimig is, kan dit duiden op een koelvloeistoflek, wat ernstige motorschade kan veroorzaken.

Olieverversen: een doe-het-zelf taak?

Hoewel het mogelijk is om zelf de motorolie van uw auto te verversen, is het wel een taak die nauwkeurigheid en enige technische kennis vereist. Als u niet comfortabel bent met het proces of als u niet over het juiste gereedschap beschikt, is het beter om de taak over te laten aan een professional. Het is belangrijk om te onthouden dat het onjuist verversen van de olie kan leiden tot ernstige motorschade.

In een notendop: olie verversen, een investering in uw auto

Kortom, olie verversen is geen taak die u mag negeren als u wilt dat uw auto goed blijft presteren. Het kiezen van de juiste motorolie, het opvolgen van de viscositeit aanbevelingen van de fabrikant en het regelmatig vervangen van het oliefilter zijn allemaal essentiële stappen voor het onderhoud van uw auto.

Hoewel het misschien verleidelijk is om geld te besparen door deze taken over te slaan, kunt u op de lange termijn juist meer geld kwijt zijn aan dure reparaties. Beschouw het verversen van de olie en het vervangen van het oliefilter dus als een investering in de levensduur en prestaties van uw auto. Vergeet niet, de gezondheid van uw auto begint met de juiste zorg en aandacht voor details, zoals het verversen van de olie.

Bron:

Informatie over olifilter van autodoc.nl

https://www.autodoc.nl/info/olie-verversen-hoe-vaak-kosten-en-nuttige-informatie

https://www.unitedconsumers.com/autoverzekering/auto-onderhoud/olie-verversen.jsp

banner autoverzekering united consumers