Hoe spelen banden een rol bij het brandstofverbruik van een auto?
Vanwege de hoge brandstofprijzen en aandacht voor milieubewust rijden, zijn steeds meer mensen aan het kijken naar manieren om het brandstofverbruik te reduceren. Een lager brandstofverbruik per kilometer betekent immers dat je minder vaak aan de pomp staat en daarmee bespaar je wekelijks (veel) geld. Bij het kijken naar het brandstofverbruik doe je er verstandig aan om eerst te kijken naar je autobanden. Dat geldt voor zowel auto’s met een verbrandingsmotor als elektrische auto’s, want het zijn de banden die een veel grotere rol spelen dan veel mensen denken.
Wanneer een auto over de straat rijdt, hebben de banden constant contact met het wegdek. Dit contact is een (noodzakelijke en) remmende factor. Dit wordt uitgedrukt in de rolweerstand van de band. Kort door de bocht kun je stellen dat hoe breder de band is, hoe hoger de rolweerstand uitvalt omdat er meer contact met het wegdek is. Hier kun je uiteraard een band op uitzoeken, want de rolweerstand is een onderdeel van het verplichte bandenlabel voor alle banden die binnen Europa verkocht worden. Let echter ook op het geluidsemissieniveau en grip op nat wegdek, want de rolweerstand is niet de enige factor waar je rekening mee moet houden.
De rolweerstand is overigens altijd uitgedrukt in relatie tot de band zelf, niet de auto waar de band op gemonteerd is. Hoe zwaarder een auto is, hoe groter de rol van de band is bij het brandstofverbruik. Dit is goed te zien bij elektrische auto’s die een hoger gewicht hebben dankzij het accupakket in de auto.
Kan ik hier zelf actief op inspelen om het verbruik lager te krijgen?
De banden staan voor 20 tot 30 procent van de factoren die het brandstofverbruik bepalen. Tussen de verschillende banden zit een verschil van ongeveer 10% (de slechtste banden zorgen voor een brandstofverbruik dat gemiddeld 10% hoger is dan de beste banden op de markt). De keuze voor de banden is echter niet het enige waar je op moet letten. De bandenspanning is namelijk minstens zo belangrijk. Rijd je met een te lage bandenspanning, dan neemt het brandstofverbruik direct aanzienlijk toe. Controleer daarom de bandenspanning minstens eens per maand. Tank je toevallig bij een tankstation waar een bandenspanningsmeter is? Dan is het helemaal geen verkeerd idee om tijdens het tanken de bandenspanning ook te controleren.
Zit er een verschil tussen zomerbanden en winterbanden met het oog op het brandstofverbruik?
Er wordt nog vaak beweerd dat winterbanden een hogere rolweerstand hebben dan zomerbanden en dat zij daarmee negatief zijn voor het brandstofverbruik. Dat is niet correct. De rolweerstand van winterbanden en zomerbanden komt redelijk overeen, maar daar houdt de vergelijking niet op. Wanneer je zomerbanden gebruikt bij temperaturen onder de 7 graden, kan de band niet meer optimaal presteren en worden de waardes van het bandenlabel niet meer gehaald. Hetzelfde geldt voor een winterband die je in de zomer zou gebruiken.
Een zomerband heeft een veel hardere rubbercompound zodat deze niet snel slijt op warmer wegdek. De winterband is veel zachter zodat deze de flexibiliteit behoudt tijdens zeer lage temperaturen. Gebruik je de verkeerde band in het verkeerde seizoen, dan zorgt dit niet alleen voor een hoger brandstofverbruik, maar ook snellere slijtage én onvoorspelbare en daarmee onveilige rijeigenschappen van de band en de auto.
Het gebruik van de juiste band in het juiste seizoen zorgt altijd voor het optimale brandstofverbruik, zeker wanneer je je rijstijl ook aanpast op de omstandigheden én de bandenspanning met regelmaat controleert.
Vijf tips om je brandstofverbruik verder te verlagen
- Ruim je auto op. Klinkt misschien raar, maar hoe lager het totaalgewicht, hoe lager het brandstofverbruik uitvalt.
- Vermijd drukte. Juist tijdens het filerijden of regelmatig stilstaan en optrekken verbruik je veel brandstof, terwijl je nauwelijks vooruitkomt.
- Probeer zo constant mogelijk te rijden. Rijd je constant 60 of 80 kilometer per uur (bijvoorbeeld op de cruise), dan valt het verbruik per kilometer het laagst uit.
- Houd in de gaten waar je tankt. De goedkoopste brandstof is niet altijd de beste brandstof. Dit geldt uiteraard niet voor elektrische auto’s.
- Korte afstanden? Overweeg de fiets of te lopen. De kortste afstanden zijn het ergst voor het brandstofverbruik, zeker wanneer je de auto ook nog eens warm laat lopen voor de trip naar de buurtsuper.