Overig

Stalen constructies van ontwerp tot uitvoering en montage

Gepubliceerd op: 02-01-2023
Leestijd: 3 min.

Heb jij wel eens gekeken hoe een tankstation gebouwd is? De enorme overkapping wordt met een aantal metalen staanders overeind gehouden. Zelfs met harde wind blijft het letterlijk als een huis staan. Voor zo’n constructie echter staat, is er heel wat denkwerk en vakmanschap aan vooraf gegaan. Een bedrijf dat dit soort bouwwerken maakt, is SpotOn staalconstructies https://weldedstructures.nl. Lees in dit artikel over de bouw van zo’n stalen constructie. Wat komt erbij kijken?

Ontwerp van een stalen constructie

Voor een tankstation is inmiddels wel een vast format ontwikkeld. Maar toch moet voor ieder gebouw opnieuw een berekening gemaakt worden. Deze berekening wordt de constructieberekening genoemd. Zo’n berekening hoort bij een bouwtekening. Er zijn veel verschillende soorten bouwtekeningen. Voor een staalconstructie is veel detailwerk nodig. Hoe ziet een constructie eruit? Details gaan tot koppelingen met bouten en lasnaden. Ook het leidingwerk dat door de constructie loopt moet in deze plannen meegenomen worden.

Uitvoering: staalsoorten en afwerking

Het interessante aan metaalbewerking is dat er op dezelfde manier een gebouw, voertuig, vaartuig of andere constructie gemaakt kan worden. De constructie is altijd vergelijkbaar, namelijk lassen en montage met bouten en moeren. Er zijn echter grote verschillen in metaalsoorten en afwerking. RVS is bij iedereen bekend, maar niet iedereen weet dat RVS minder sterk is dan staal. Door de legering wordt het materiaal bestand tegen oxidatie, maar levert het in op sterkte. De balans tussen duurzaamheid en krachtoverbrenging is het werkveld van de ontwerper en technisch rekenaar. Maar de uitvoerder moet met de juiste materialen kunnen werken. Denk dus aan stalen balken voorbehandeld met menie of gegalvaniseerd.

Montage staalconstructie

De montage vindt vrijwel altijd plaats met prefab delen die op locatie verder in elkaar gezet worden. Alleen al de stalen balken worden vaak op maat geleverd. Er zijn zware machines nodig om door metaal heen te zagen. Het lassen kan op locatie, maar binnen lassen is makkelijker. Je kunt in de wind immers niet goed lassen doordat het gas om het laspunt heen verwaait. Om een metaalconstructie zoals een tankstation veilig in elkaar te zetten, is een ervaren vakman of vakvrouw nodig.

banner autoverzekering united consumers