Wat is operationele lease?

13 juni 2023
2 minuten

In dit artikel gaan we het hebben over wat is een operational lease. Een operationele lease is een op vergoedingen gebaseerd contract dat wordt gebruikt om apparatuur voor een bepaalde periode te huren. Je hoeft alleen maar een maandelijks bedrag te betalen en je hebt toegang tot alle apparatuur of eigendommen. Dit is een type lease waarmee je een auto kunt gebruiken zonder er kapitaal in te investeren. Het enige wat je hoeft te doen is regelmatige betalingen te doen aan de verhuurder, die eigenaar en beheerder is van de auto. Wanneer je een operationele lease aangaat, huur je in wezen de auto terwijl je er ook eigendomsrechten op verkrijgt. Dit betekent dat je aan het einde van de leaseperiode de auto tegen een vooraf bepaalde prijs kunt kopen.

 

Redenen om operational lease te overwegen

De eerste reden voor je om een ​​operational lease te overwegen is dat het makkelijker en goedkoper is om mee aan de slag te gaan. Dit kan vooral handig zijn als je op dit moment niet veel kapitaal beschikbaar hebt. Ten tweede kun je deze optie ook overwegen als je op dit moment niet over de tijd of middelen beschikt om het aankoopproces van de auto volledig te doorlopen. Ten derde kun je de auto huren die je nodig hebt zonder je zorgen te maken over eigendom of onderhoud. In lijn daarmee betaal je slechts een maandelijks bedrag en ben je bij schade of storing meestal niet verantwoordelijk voor eventuele vervangingskosten. Uiteindelijk is het belangrijkste voordeel van operationele lease dat je bedrijf kan profiteren van apparatuur zonder een grote vooruitbetaling te hoeven betalen. Bovendien zijn er geen langetermijnverbintenissen en kunnen ze indien nodig gemakkelijk worden heronderhandeld.

 

Hoe werkt een operationele lease?

Operationele lease werkt ongeveer hetzelfde als een reguliere huurovereenkomst: het bedrijf betaalt maandelijks huur voor de auto en de eigenaar behoudt deze tot het einde van het contract. Het verschil is dat er op geen enkel moment tijdens de contractperiode een optie is om te kopen of te bezitten. Met behulp van operational lease hoef je je geen zorgen te maken over waardevermindering van je voertuig of onderhoudskosten. In samenhang daarmee kun je bij operational lease ook een maandelijkse vergoeding betalen voor het gebruik van een auto voor een bepaalde periode. Aan het einde van de looptijd heb je alleen nog opties zoals retourneren of uitkopen. Het is als het huren van een appartement versus het bezitten van een huis en je kunt opstaan ​​en vertrekken zonder vastgebonden te zijn. Ten slotte werkt operationele lease door je bedrijf te helpen te krijgen wat het nu nodig heeft, zonder vooruitbetaling en zonder verplichting tot aankoop op lange termijn.