Weetjes

Hoeveel extra brandstof kost een dakkoffer?

Gepubliceerd op: 20-10-2023

Bij het plannen van een autovakantie of het vervoeren van extra bagage denken veel mensen aan een dakkoffer. Het is een handige oplossing om extra ruimte te creëren zonder een grotere auto aan te schaffen. Maar wat veel mensen zich niet realiseren, is dat een dakkoffer invloed kan hebben op het brandstofverbruik van je auto. Maar hoeveel extra brandstof kost een dakkoffer nu echt?

De aerodynamica van een dakkoffer

Voordat we dieper ingaan op de kosten, is het belangrijk om te begrijpen hoe een dakkoffer invloed heeft op de aerodynamica van je auto. Een auto is zo ontworpen dat hij zo gestroomlijnd mogelijk is. Dit betekent dat de lucht op een bepaalde manier om de auto heen beweegt, waardoor de weerstand en dus het brandstofverbruik worden geminimaliseerd. Een dakkoffer verandert deze stroom, waardoor de weerstand toeneemt. Dit betekent dat je motor harder moet werken om dezelfde snelheid te behouden, wat leidt tot een hoger brandstofverbruik.

De invloed van gewicht en snelheid

Naast aerodynamica speelt ook het gewicht een rol. Een zwaardere auto verbruikt over het algemeen meer brandstof. Dus als je een dakkoffer vol laadt met zware spullen, zal dit ook invloed hebben op je verbruik. Verder is de snelheid waarmee je rijdt van invloed. Hoe harder je rijdt, hoe meer weerstand er is, en dus hoe meer extra brandstof de dakkoffer zal kosten.

Gemiddelde cijfers: wat zeggen de studies?

Verschillende studies hebben geprobeerd het extra brandstofverbruik van een dakkoffer te kwantificeren. Hoewel de resultaten enigszins variëren, suggereren de meeste studies dat het brandstofverbruik met 10% tot 20% kan toenemen met een dakkoffer. Dit betekent dat als je normaal gesproken 7 liter per 100 kilometer verbruikt, dit kan oplopen tot 7,7 tot 8,4 liter per 100 kilometer met een dakkoffer. Over een lange rit kan dit aanzienlijk oplopen.

Tips om het extra verbruik te beperken

Gelukkig zijn er enkele stappen die je kunt nemen om het extra brandstofverbruik door een dakkoffer te beperken. Kies ten eerste voor een gestroomlijnde dakkoffer, van Dakdragerwinkel bijvoorbeeld, die specifiek is ontworpen om de luchtweerstand te minimaliseren. Ten tweede, probeer je snelheid te beperken. Door iets langzamer te rijden, kun je de extra kosten aanzienlijk verminderen. Tot slot, overweeg om de dakkoffer alleen te gebruiken wanneer dat echt nodig is. Als je hem niet nodig hebt, haal hem dan van je auto af.

Een dakkoffer kan een handige manier zijn om extra bagageruimte te creëren, maar het is belangrijk om rekening te houden met de extra brandstofkosten. Door te denken aan deze aspecten, kun je de extra kosten minimaliseren en toch genieten van de voordelen van een dakkoffer.