Nieuws Weetjes

Hoe kun je als particulier profiteren van de stijgende olieprijs?

Gepubliceerd op: 14-07-2022
Leestijd: 3 min

Als belegger kun je als particuliere belegger profiteren van de stijgende olieprijs. Oliehandel vindt plaats op meerdere niveaus. Welk niveau je als belegger kunt gebruiken is afhankelijk van het aanwezige beleggingskapitaal. Begin je net met handelen op de beurs, dan is CFD trading vaak de beste keuze. In dit artikel vind je alles over beleggen in olie.

Opties en futures

De meest bekende manier waarop olie wordt verhandeld is via de futures markt in New York, de NYMEX. Een future is een contract voor de levering van een goed op van te voren bepaalde datum. De meeste handelaren verkopen hun futures voordat het tot een levering komt. Futures worden gebruikt om te speculeren op de olieprijs.

CFD Trading

Een andere manier om te speculeren in grondstoffen is via CFD trading. CDF staat voor contract of difference. Koper en verkoper spreken af alleen het prijsverschil te verrekenen van het product waar de CFD op gebaseerd is Koop je een olie CFD, dan koop je geen vaten ruwe olie, maar je maakt alleen een afspraak met de broker dat het prijsverschil wordt verrekend vanaf de opening van de positie tot aan het sluiten ervan. Ook op deze manier kun je dus handelen in olie. Dit heeft een aantal voordelen:

 

  • CFD trading is goedkoop en er zijn nauwelijks administratieve kosten
  • Je kunt met een klein vermogen meedoen. Al vanaf 25 euro is het mogelijk om te handelen in CFD’s
  • Er wordt niet geleverd. Je hoeft dus niet op de einddatum van de future te letten.

 

Als je begint met CFD-handel dan hangt je winst of verlies af van het verschil tussen de waarde op het moment dat je de transactie begint en het moment dat je de transactie beëindigd. Ook wel de openings- en de slotkoers genoemd.

Commodity currencies

Bepaalde landen zijn voor een groot deel afhankelijk van natuurlijke grondstoffen. Denk hierbij aan landen uit het Midden-Oosten en Latijns-Amerikaanse landen. De koers van de munteenheid in die landen is vaak afhankelijk van de prijs van deze natuurlijke grondstoffen. Er is dan vaak een sterke correlatie tussen de olieprijs en de waarde van de valuta. Wil je speculeren op de olieprijs dan kun je in plaats van futures ook een positie nemen op een valuta paar dat afhankelijk is van olie. Wil je speculeren op de stijging van de olieprijs, dan kun jij bijvoorbeeld short gaan op een valuta die hiervan afhankelijk is.

Olie EFT’s

EFT’s zijn een redelijk nieuw financieel instrument. EFT staat voor Exchange Traded Fund. Een EFT is een fonds waarbij er wordt geïnvesteerd in een groep aandelen. Dit kunnen indexen of grondstoffen zijn. Een EFT wordt verhandeld als aandeel op de beurs. Een olie EFT kan bestaan uit verschillende olie futures, een aantal grote oliebedrijven of een combinatie ervan. De waarde van een olie EFT hangt af van de prijs van een vat ruwe olie, maar kan wel afwijken.

Aandelen van oliebedrijven

Er zijn ook bedrijven die voor een groot deel afhankelijk zijn van de olieprijs. Een goed voorbeeld hiervan is Shell, BP, Total en Texaco. Deze bedrijven exploiteren olievelden en boren naar olie. De olieprijs heeft daarom directe invloed op de waarde van deze bedrijven. Wil je speculeren op de olieprijs, dan kun je dit doen door te handelen in aandelen van dit soort bedrijven.

Vraag en aanbod op de oliemarkt

De afgelopen jaren hadden we te maken met een gekke situatie op de oliemarkt. Eerst daalde de vraag naar olie zo sterk door de pandemie dat de prijzen van futures negatief waren. Je kreeg er geld bij als je olie zou afnemen. In 2022 is de situatie helemaal omgekeerd. Door de invasie van Rusland in Oekraïne is de olieprijs weer erg snel gestegen. Benzine was nog nooit zo duur. Ook de pandemie is voorbij, waardoor er weer meer vraag is naar olie.

Welke soorten olie zijn er?

Als je wilt beleggen kun je beleggen in twee bekende oliesoorten. Light Sweet Crude Oil oftewel (WTI). Deze oliesoort wordt het meest verhandeld en is voornamelijk bekend in Amerika. Daarnaast is er Brent Crude Oil, deze soort wordt vaak gebruikt als benchmark voor de olieprijs in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

banner autoverzekering united consumers