Nieuws

De stijgende lijn van benzineprijzen

Gepubliceerd op: 19-06-2024
Leestijd: 4

De uitspraak ‘alles wordt alleen maar duurder’ vliegt je om de oren. En iedere keer merk je bij de pomp hoezeer dit je portemonnee beïnvloedt. Helaas wordt inderdaad alles duurder, en weten hoe dit komt en hoe je meer grip krijgt op je uitgaven, kan daarom een geruststelling zijn. De olieprijzen zijn niet de enige factor die de benzineprijs in Nederland beïnvloedt. Accijns en BTW spelen ook een rol. En er staat een verandering in accijnzen op de planning.

Accijnsverhoging

We zitten nu in juni, maar volgend jaar is niet ver weg. Op 1 januari 2025 wordt een accijnsverhoging voor brandstof doorgevoerd, wat zal leiden tot een nog hogere stijging van de benzine- en dieselprijzen. Deze verhoging betreft uitgestelde belastingverhogingen die alsnog worden ingevoerd. Hierdoor moeten automobilisten rekening houden met hogere kosten aan de pomp in de nabije toekomst. Een manier om te besparen op de benzineprijs is door het overstappen op elektrisch rijden. Helaas zullen de kosten van je auto verzekering niet dalen, aangezien deze hetzelfde zijn als de kosten voor auto’s op fossiele brandstof.

Maandelijkse kosten auto berekenen

De kosten voor je auto bestaan uit vaste kosten en variabele kosten. Vaste autokosten omvatten maandelijkse of kwartaaluitgaven zoals motorrijtuigenbelasting, verzekeringen, afschrijving en onderhoud. Wegenbelasting varieert tussen € 20 en € 60 per maand, afhankelijk van het gewicht, brandstofsoort, milieuvriendelijkheid en je woonplaats. Elektrische auto’s zijn tot eind 2024 vrijgesteld, en hybride auto’s krijgen soms 50% korting. Ook kun je de kosten van de verzekering auto berekenen. Verzekeringen, waarvan minimaal een WA-verzekering verplicht is, hebben premies tussen € 60 en € 120 per maand, afhankelijk van dekking, woonplaats, auto specificaties en schadevrije jaren. Beginnende bestuurders betalen vaak meer. De maandelijkse waardevermindering van je auto ligt tussen € 50 en € 200. Vast onderhoud, zoals de apk, heeft gemiddelde maandkosten van ongeveer € 20. Naast de vaste kosten voor je auto zijn er ook variabele kosten die afhangen van hoe je de auto gebruikt. Brandstofkosten variëren tussen € 70 en € 120 per maand, afhankelijk van de gereden kilometers, het verbruik van je auto en de brandstofprijzen. Laadkosten voor elektrische auto’s zijn afhankelijk van stroomtarieven en laadlocaties, variërend van € 36,67 tot € 66,67 per maand. Variabele afschrijving, die de waardevermindering door extra kilometers vertegenwoordigt, ligt tussen € 20 en € 65 per maand. Onderhoud en reparaties, zoals olie bijvullen en onderdelen vervangen, kosten gemiddeld € 40 tot € 70 per maand. Parkeerkosten, zoals vergunningen, verschillen per gemeente en kunnen ook een hoop toevoegen aan je maandelijkse uitgaven. Het is goed om grip te krijgen op de totale kosten om uiteindelijk te weten hoe en waar je kunt besparen.

Besparen

Als je je kosten hebt uitgerekend, kun je erachter komen op welke punten je kunt gaan besparen. We hebben een aantal tips om je totale kosten te verminderen. Allereerst is te snel rijden niet goed voor de portemonnee. Dit verhoogt het brandstofverbruik. Bij 130 km/u verbruik je 25% meer brandstof dan bij 100 km/u. De ideale snelheid varieert per auto, maar ligt meestal tussen 80 en 100 km/u. Dit bespaart niet alleen brandstof, maar ook op snelheidsboetes. Regelmatig onderhoud van je auto is superbelangrijk. Een slecht onderhouden auto kan tot 5% meer brandstof verbruiken door bijvoorbeeld een verstopte luchtfilter, een vervuild koelsysteem of versleten bougies. Het is ook belangrijk om de bandenspanning regelmatig te controleren. Een lage bandenspanning leidt tot bredere, zachtere banden met hogere rolweerstand, wat 2 tot 3% extra brandstofverbruik veroorzaakt.

Hoe lager het toerental van de motor, hoe minder brandstof hij verbruikt, en dit verschil is aanzienlijk. Rijd je bijvoorbeeld in de vijfde versnelling in plaats van de tweede versnelling bij dezelfde snelheid, dan kan dat een besparing van maar liefst 50% op je brandstofverbruik opleveren. Het is dus verstandig om zo snel mogelijk naar een hogere versnelling te schakelen en het toerental laag te houden om efficiënt te rijden. Deze aanpak vermindert niet alleen je brandstofkosten, maar is ook een stuk beter voor het milieu. Dit omdat je minder uitstoot produceert. Dubbele winst.

banner autoverzekering united consumers