Weetjes

Verbruikt een volgeladen bedrijfsbus meer benzine? De feiten op een rijtje!

Gepubliceerd op: 15-09-2023
Leestijd: 3 minuten

We hebben het allemaal weleens afgevraagd terwijl we met een volgeladen wagen de weg op gaan: verbruikt mijn bus nu meer benzine als hij tot de nok toe gevuld is? Met de stijgende brandstofprijzen is dit een vraag die meer relevantie heeft dan ooit. Laten we dit fascinerende onderwerp eens nader onderzoeken!

Het effect van gewicht op brandstofverbruik

Een volgeladen bedrijfsbus weegt natuurlijk meer dan een lege. Dit extra gewicht moet de motor harder laten werken om de bus vooruit te bewegen. Het resultaat? Je raadt het al; het brandstofverbruik gaat omhoog. Uit studies blijkt dat voor elke 100 kilogram extra gewicht, het brandstofverbruik met ongeveer 2% kan toenemen. Dus als je bedrijfsbus gevuld is met gereedschap, materialen en andere bedrijfswagen accessoires, moet je zeker rekening houden met een hoger brandstofverbruik.

Rol van bedrijfswagen accessoires

Accessoires zoals imperialen, ladderrekken en andere externe toevoegingen van Vooruwbus zijn weliswaar zeer praktisch, maar kunnen de aerodynamica van je bus beïnvloeden. Een slechtere aerodynamica leidt tot meer luchtweerstand, wat op zijn beurt weer leidt tot een hoger brandstofverbruik. Interessant, nietwaar?

Tips om brandstof te besparen

Nu we weten dat een volgeladen bus meer benzine verbruikt, wat kunnen we dan doen om kosten te besparen? Allereerst, probeer je bus zo efficiënt mogelijk in te laden. Gebruik alleen de gereedschappen en materialen die je echt nodig hebt voor die dag. Als je bedrijfsbus aan het eind van de dag leger is, verbruik je op de terugweg al minder brandstof. Ten tweede, onderhoud je motor goed. Een goed onderhouden motor verbruikt minder brandstof. En ten slotte, rij verstandig. Het vermijden van hard optrekken en abrupt stoppen kan een wereld van verschil maken in je brandstofverbruik.

De kern van het verhaal

Het antwoord op de vraag is dus een volmondig ja: een volgeladen bedrijfsbus verbruikt meer benzine. Maar met een paar slimme keuzes en goede gewoontes kun je de impact op je portemonnee minimaliseren. Dus de volgende keer dat je je bus volgooit met gereedschap en andere spullen, bedenk dan dat een beetje vooruitplannen een hoop geld kan besparen!