Veel mensen vragen zich af wat is het verschil tussen diesel en benzine. Als je een van hen bent, zul je verbaasd zijn dat er meerdere redenen zijn die hen van elkaar scheiden. Het is interessant om te begrijpen hoe nuttig beide brandstoffen zijn in ons dagelijks leven. Hoewel diesel en benzine op dezelfde manier worden geproduceerd uit minerale olie, verschillen ze beide in termen van raffinage methoden. Diesel is gemakkelijker te raffineren, maar het is samengesteld uit talrijke verontreinigende stoffen die moeten worden geëxtraheerd voordat het zelfs dezelfde emissieniveaus kan bereiken als benzine. Daarnaast bevat diesel per liter meer energie dan benzine. Dit is de reden waarom het een hoger brandstofverbruik en een lagere CO2-uitstoot heeft dan benzine.
Hoe werken diesel en benzine?
We kunnen benzine en diesel onderscheiden als we het hebben over de werking van de motor. Bij gebruik van een benzinemotor wordt de brandstof zorgvuldig gemengd met lucht die wordt samengeperst met behulp van zuigers. Om dit mengsel te ontsteken, zijn bougies nodig om het voertuig te helpen functioneren. Aan de andere kant komt luchtcompressie op de eerste plaats bij het gebruik van een dieselmotor. De brandstof zal snel ontbranden zodra deze de hete lucht raakt. Een ander aspect dat benzine en diesel scheidt, is hoe de motoren de brandstof injecteren. Als je een benzinemotor gebruikt, is brandstofinjectie vereist en dit kan op twee verschillende manieren gebeuren. De eerste is het gebruik van een poort injectiesysteem of een carburateur waarbij het lucht in de brandstof injecteert vlak voor de inlaatslag. De tweede is het gebruik van een carburateur om de brandstof en lucht samen te mengen voordat deze in de cilinder wordt gestuurd om te comprimeren. Aan de andere kant, als je een dieselmotor gebruikt, moet de brandstof rechtstreeks in de cilinder worden geïnjecteerd. Dit proces is een zeer cruciaal aspect van het functioneren van dieselmotoren. Als het niet goed wordt gedaan, kunnen de dieselinjectoren mogelijk leiden tot ongewenste resultaten.
Hoe verschillen ze in efficiëntie?
Benzine en diesel variëren ook in termen van efficiëntie, omdat dieselmotoren de neiging hebben om een hoger brandstofverbruik te hebben dan benzinemotoren. De belangrijkste factor die hun efficiëntie beïnvloedt, is te wijten aan de manier waarop de motoren werken. Een benzinemotor mag tijdens de compressieslag nooit de zelfontbrandingstemperatuur bereiken, anders kan de motor beschadigd raken. Dit is de reden waarom een benzinemotor een lage compressieverhouding moet behouden. In een dieselmotor kan hij de lucht beter comprimeren en heeft hij een hogere compressieverhouding. In feite zit er geen brandstof in het mengsel tijdens de inlaatslag. Wanneer de compressieverhouding hoger is, betekent dit ook dat het brandstofverbruik beter is.