Wat is diesel?

9 juni 2023
2 minuten

Diesel is een brandstof die in veel voertuigen wordt gebruikt. Het is een mengsel van koolwaterstoffen dat je krijgt bij het destilleren van ruwe olie. Het is in vloeibare vorm en het is de stof die ervoor zorgt dat motoren gaan werken. Dit is ook wat zware voertuigen zoals militaire tanks gebruiken. Dit is in feite een stof waarmee de wereld kan werken. Het brengt mensen van punt a naar punt b, zonder dat zal de wereld waarschijnlijk in chaos veranderen. Zelfs een simpele prijsverhoging van diesel is genoeg om de wereld gek te maken. Wat als Diesel verdwijnt? Elk land hecht veel waarde aan diesel en benzine. Het is een van de belangrijkste radertjes die de economie van een samenleving laten functioneren. Stel je eens voor dat diesel plotseling zou verdwijnen, hoe zouden vrachtwagenchauffeurs dan goederen afleveren? Er zijn zoveel vrachtwagens in elk land die allerlei goederen en koopwaar afleveren. Zoals vlees, groenten, fruit, water, verschillende soorten dranken, melk enzovoort. De afwezigheid van brandstof zal deze leveringen letterlijk verstoren. Wanneer deze leveringen worden verstoord, krijgen steden en kleine steden niet het voldoende voedsel dat ze nodig hebben.

 

Belang van brandstof in het leger

Een van de grootste verbruikers van alle soorten brandstof is het leger. Dat komt omdat het leger allerlei enorme transporten heeft en militaire operaties. Al deze vereisen diesel, benzine en bijna elk type brandstof. Kijk maar eens naar het Amerikaanse leger. Ze zijn letterlijk de grootste verbruiker van olie ter wereld. Met de enorme militaire operaties die ze elk jaar uitvoeren, zal hun leger een enorme hoeveelheid olie nodig hebben. In principe maken alle landen met een omvangrijk leger deel uit van de grootste verbruiker van olie. Zonder dat zouden ze hun land niet eens kunnen verlaten. Laat staan ​​militaire operaties uitvoeren in het Midden-Oosten en Europa. De Russische invasie van Oekraïne heeft zoveel schuld vanwege de vreselijke logistiek. Hun tanks en andere militaire voertuigen zitten vast of zijn achtergelaten omdat ze geen brandstof hebben. Dit soort brandstoftekort heeft ertoe geleid dat het Russische leger verdere vertragingen heeft opgelopen om hun missie te voltooien.

 

Brandstof en burgers

In de civiele wereld verandert het doel van brandstof niet. Het is in principe hetzelfde; om voertuigen te laten werken en functioneren. Hiermee kunnen vrachtvliegtuigen en schepen hun leveringen doen. Het maakt passagiersvervoer mogelijk om mensen te vervoeren. Alles wat met brandstof te maken heeft, is iets dat blijft leven zoals ook jij leeft. Plotselinge veranderingen in het aanbod van brandstof zullen zeker de prijzen van goederen en andere grondstoffen in markten en winkels veranderen. Zo belangrijk is brandstof voor de wereld. Als er iets mis gaat met het aanbod of de prijs van brandstof, zal dit ook het evenwicht van alles verstoren.