Kun je een auto verzekeren zonder rijbewijs?

13 juni 2023
2 minuten

Als je een autoverzekering voor je voertuig afsluit, blijven er vragen achter als “kun je een auto verzekeren zonder rijbewijs?” Veel mensen beschouwen het kopen van een autoverzekering als zinloos als je niet in het bezit bent van een geldig rijbewijs. Maar zelfs als je geen geldig rijbewijs hebt, kunnen er enkele specifieke gevallen zijn waarin je een autoverzekering nodig hebt. Je moet weten dat je nog steeds een autoverzekering kunt afsluiten, zelfs zonder een geldig rijbewijs..

 

Autoverzekering zonder rijbewijs

Ook al klinkt het heel vreemd om iemand voor te stellen om een ​​autoverzekering af te sluiten als je niet eens in het voertuig rijdt, er zijn nog steeds enkele bepaalde scenario’s waarin het hebben van een verzekering zonder rijbewijs in je belang kan zijn. Volgens de wet hoef je eigenlijk geen rijbewijs te hebben om een ​​verzekering af te sluiten. De meeste verzekeringsmaatschappijen zullen echter niet zomaar dekking bieden aan een onbevoegde bestuurder. Het eerste dat je moet doen, is offertes opvragen bij kleine bedrijven en zelfs bij regionale bedrijven. Nadat je dit hebt gedaan, kun je contact opnemen met een lokale onafhankelijke agent om je te helpen. Deze is zeer bekend met verzekeringsmaatschappijen die polissen aanbieden aan bestuurders zonder vergunning. Aan de andere kant is de beste manier om je autoverzekering zonder rijbewijs af te sluiten, door een verzekering af te sluiten terwijl je jezelf als uitgesloten bestuurder vermeldt. Dit zal je helpen bij het verminderen van het risico voor de autoverzekeringsmaatschappij. Je hoeft er alleen rekening mee te houden dat als je je opgeeft als uitgesloten bestuurder en je wordt betrapt op het besturen van je eigen auto, je niet gedekt bent door de verzekering en je de schade uit eigen zak moet betalen in geval van een ongeluk.

 

Een geparkeerde autoverzekering afsluiten

Als je je toch echt wilt verzekeren terwijl je geen rijbewijs hebt, dan kun je je auto ook verzekeren met een geparkeerde auto verzekering. In deze verzekering wordt de schade aan een auto terwijl deze in de stalling staat en er niet mee gereden wordt automatisch gedekt en beschermd door de verzekeringsmaatschappij. Dit specifieke soort polis is ook een stuk goedkoper in vergelijking met typische autoverzekeringen met aansprakelijkheidsdekking. Je wordt echter nog steeds als onverzekerd beschouwd als je met je auto rijdt terwijl je alleen een geparkeerde auto verzekering hebt. Houd er rekening mee dat de polis alleen schade aan je auto dekt terwijl deze in de stalling staat. Het bedrijf vergoedt geen schade als je tijdens het rijden een ongeval krijgt.