Weetjes

Hoe werkt een tankpas van de zaak precies?

Gepubliceerd op: 23-10-2023

Heb je je ooit afgevraagd waarom zoveel bedrijven gebruikmaken van een tankpas voor hun medewerkers? De reden is simpel: gemak en efficiëntie. Een tankpas van de zaak kan veel voordelen bieden, niet alleen voor de werkgever maar ook voor de werknemer. Maar wat is een tankpas precies en hoe werkt zo’n pas in de praktijk?

Wat is een tankpas?

Een tankpas is een speciale pas die wordt uitgegeven door tankstationnetwerken of derde partijen om het proces van tanken voor zakelijke rijders te vergemakkelijken. Het idee is simpel: je tankt je auto vol en in plaats van te betalen met je persoonlijke pinpas of creditcard, gebruik je de tankpas van de zaak. Deze wordt vervolgens centraal gefactureerd aan je werkgever. Dit maakt het voor de administratie een stuk eenvoudiger om de kosten te beheren, zonder dat werknemers allerlei bonnetjes moeten bewaren en indienen.

Waar kun je zoal mee betalen?

Hoewel de tankpas oorspronkelijk bedoeld was voor, je raadt het al, tanken, is het scala aan mogelijke toepassingen inmiddels een stuk breder geworden. Bij veel tankstations kun je bijvoorbeeld ook ruitenwisservloeistof of motorolie aanschaffen met je tankpas. Daarnaast kunnen sommige tankpassen ook gebruikt worden voor andere autogerelateerde uitgaven zoals Adblue en smeermiddelen. Het is dus veel meer dan alleen tanken en het kan een volwaardige betaalmethode zijn voor alles wat met je zakelijke auto te maken heeft.

Extra’s en voordelen

Naast het eenvoudige gemak van tanken en betalen, bieden sommige tankpassen ook extra voordelen zoals korting op brandstof of spaarprogramma’s. Hierdoor wordt het nog aantrekkelijker om een tankpas van de zaak te gebruiken. Stel je voor: je spaart punten bij elke tankbeurt, die je later kunt inwisselen voor aantrekkelijke beloningen. Het is alsof je een dubbel voordeel krijgt: het gemak van een tankpas én de mogelijkheid om te sparen voor leuke extra’s.

Duurzaamheid als extra overweging

In tijden waarin duurzaamheid een steeds grotere rol speelt, kan een tankpas ook daarin een verschil maken. Er zijn tegenwoordig tankpassen die automatisch de CO2-uitstoot van je tankbeurten compenseren. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook een positieve invloed hebben op het imago van je bedrijf. Als werkgever kun je laten zien dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt, terwijl werknemers het fijn vinden om bij te dragen aan een groenere wereld.

De voor- en nadelen op een rijtje

Zoals eerder genoemd, kan een tankpas het leven aanzienlijk makkelijker maken. Het bespaart een hoop administratieve processen en zorgt voor een overzichtelijk kostenplaatje. Maar er zijn ook valkuilen. Zo kunnen er beperkingen gelden voor het soort brandstof dat je mag tanken, of bij welke tankstations je de pas kunt gebruiken. Daarnaast moet je rekening houden met eventuele extra kosten voor het gebruik van de pas zelf, zoals een maandelijks of jaarlijks tarief. Kortom, doe van tevoren even onderzoek om te kijken welke tankpas het beste bij jou past.

Klaar om de weg op te gaan

Nu je meer inzicht hebt in de werking, mogelijkheden en aandachtspunten van een tankpas, is de keuze aan jou. Is een tankpas geschikt voor jouw situatie of kun je beter op de ouderwetse manier je brandstofkosten bijhouden? Mocht je besluiten om een tankpas te gebruiken, vergeet dan niet om goed uit te zoeken welke tankpas het beste bij jou past. Zo kun je goed voorbereid en zonder zorgen de weg op.