Nieuws

Hoe werken digitale vignetten en waarom zijn ze de toekomst?

Gepubliceerd op: 26-06-2024

Met de toenemende digitalisering in vrijwel elk aspect van ons leven is het geen verrassing dat ook het tolwegenbeheer zich aanpast. Digitale tolvignetten zijn een steeds populairdere keuze geworden onder reizigers. Langzaam zie je ook dat alle landen overstappen, of zowel een sticker als digitale registratie toestaan.

Wat zijn digitale vignetten?

Een digitaal vignet, ook wel e-vignet, is een kentekenregistratie in de computer die aantoont dat er tol betaald is. Traditioneel werden tolvignetten fysiek gekocht en op de voorruit van het voertuig geplakt. Digitale tolvignetten vervangen deze fysieke stickers door een elektronisch systeem. Camera’s langs de weg controleren vervolgens of het kenteken geregistreerd staat. Deze pagina bevat een overzicht van alle vignetten voor tolwegen in Europa.

Hoe werken digitale vignetten?

Het proces van het kopen en gebruiken van een digitaal tolvignet is erg eenvoudig:

  1. Online aankoop: Reizigers kunnen hun digitale tolvignet kopen via een officiële website of erkend verkooppunt. Hierbij voert de reiziger zijn kenteken, ingangsdatum en het type voertuig in. Een online verkooppunt dat we aanraden is Vignet Specialist.
  2. Betaling en bevestiging: Na de betaling ontvangt de reiziger een betalingsbevestiging per e-mail.
  3. Kentekenregistratie: De gegevens van het voertuig en de datum worden opgeslagen in een centrale database. Dit betekent dat er geen fysieke sticker meer nodig is. De reiziger ontvangt een kopie van de registratie per e-mail.
  4. Controle: Een voertuig op een tolweg wordt automatisch controleert door kentekenherkenningssystemen (ANPR). Dit systeem scant kentekens en vergelijkt ze met de database om te bevestigen of een voertuig een geldig tolvignet heeft.

Waarom zijn digitale vignetten de toekomst?

De verschuiving naar digitale tolvignetten is een natuurlijk gevolg van de bredere trend naar digitalisering en automatisering in onze samenleving. Hier zijn enkele redenen waarom digitale tolvignetten als de toekomst worden gezien:

  1. Gemak: Het grootste voordeel van digitale tolvignetten is het gemak. Reizigers kunnen hun vignet online kopen zonder dat ze naar een fysiek verkooppunt hoeven te gaan. Dit is vooral handig voor reizigers die op het laatste moment beslissen om op pad te gaan.
  2. Kostenbesparing: Voor wegbeheerders zijn digitale tolvignetten goedkoper op de lange termijn. De investering in de technologie wordt gecompenseerd door lagere operationele kosten en makkelijkere handhaving.
  3. Duurzaamheid: In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, dragen digitale tolvignetten bij aan milieuvriendelijke praktijken door gebruik van papier en lijm te verminderen.

De verschuiving naar digitale tolvignetten is onvermijdelijk. Reizigers profiteren van het gemak van online aankopen, terwijl wegbeheerders kosten besparen en beter kunnen handhaven. Deze combinatie van voordelen maken digitale tolvignetten de toekomst van het tolwegenbeheer.