Blogs

Alles over het rijden van een scooter

Gepubliceerd op: 25-10-2022
Leestijd: 4 min.

Scooters zijn erg handige vervoersmiddelen. Ze zijn goedkoop in de aanschaf, gebruik en onderhoud en je komt er snel mee van A naar B. In dit artikel lees je alles over scooter. Welk rijbewijs heb je nodig? Welke brandstof gebruikt een scooter en welke soorten scooters bestaan er?

Verschillende scooterklasses

In Nederland zijn scooters onderverdeeld in drie klassen. De snorscooter mag je rijden vanaf het moment dat je 16 bent. Je hebt hier rijbewijs AM voor nodig. Een snorscooter heeft een topsnelheid van 25 kilometer per uur. Een helm is hierbij niet verplicht. Maar als je valt ben je onbeschermd. Het dragen van een helm is dan ook in alle gevallen aan te raden. Een bromscooter mag je ook vanaf 16 jaar besturen met hetzelfde rijbewijs. De maximum snelheid ligt hoger, namelijk op 45 kilometer per uur. Een helm is daarom verplicht. Dan heb je nog de motorscooter. Dit is een motor met de uiterlijke kenmerken van een scooter.

Het scooterrijbewijs

Om een scooter te mogen rijden heb je rijbewijs AM nodig. Dit rijbewijs kun je meestal binnen één dag halen. Het rijbewijs bestaat uit scooter theorie en een praktijkexamen. Vaak kun je ook nog een aantal rijlessen volgen als je nog geen scooter kunt rijden.

Een scooter kopen

Heb je je rijbewijs gehaald? Dan kun je een scooter gaan kopen. Je kunt natuurlijk een nieuwe scooter kopen, maar ook tweedehands kun je vaak prima scooters vinden. Bij tweedehands scooters is het wel belangrijk om te controleren in welke staat het voertuig is. Vraag ook of de scooter schade heeft gehad. Let ook op roestvorming, de staat van de banden en de remschijven. Zo voorkom je dat je een miskoop doet. Zorg ook dat je een proefrit kunt maken op de scooter, om te bepalen of deze lekker rijdt en je er goed mee uit de voeten kunt.

Waar koop je een scooter?

Een scooter kun je het beste kopen bij een erkende handelaar. Je kunt natuurlijk ook je scooter van een particulier kopen. Let er dan wel op dat alle gegevens overeenkomen met de gegevens op het kentekenbewijs en zoals hierboven al genoemd, let goed op de staat waarin de scooter verkeerd.

Het kenteken

Scooters hebben een eigen kenteken. Via het kenteken wordt de scooter op de naam van de eigenaar gezet. Bromscooters hebben vaak een gele kentekenplaat met zwarte letters. Snorfietsen hebben meestal een blauwe kentekenplaat met witte letters. Heb je een scooter gekocht dan komt het kenteken op jouw naam te staan. Hiermee is het makkelijk te achterhalen wie de eigenaar van de scooter is.

Verzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het verplicht om je scooter te verzekeren. De minimale verzekering die je nodig hebt is een WA-scooterverzekering. Deze verzekering vergoedt de schade die je toebrengt aan andere mensen of goederen van anderen waarvoor je aansprakelijk bent. Per maand betaal je hiervoor een premie. Je eigen schade wordt met de minimale verzekering niet vergoedt. Voor een iets hogere maandpremie kun je ook kiezen voor een verzekering die de schade aan je scooter vergoedt.

Onderhoud

Het is erg belangrijk om je scooter goed te onderhouden. Een van de belangrijkste dingen bij het onderhoud van een scooter is het maandelijks controleren van het oliepeil en de bandenspanning. Problemen met de banden kunnen makkelijk leiden tot het verliezen van de controle over de scooter. Het is dus belangrijk dat de banden de juiste bandenspanning hebben. Bij een tankstation kun je de bandenspanning controleren.

Brandstof

Niet iedere soort benzine kan in elke scooter. Tank je de verkeerde benzine dan kan je scooter kapot gaan. De meeste scooters die op benzine rijden, rijden op Euro 95 E5 of Euro 98. Let er goed op dat je geen E10 tankt. Deze benzine is schadelijk voor je scooter. Tank je per ongeluk een keer E10 dan is dat geen ramp. Een keer kan je scooter wel verdragen, maar doe dit niet te vaak.

Hoe werkt een elektrische scooter?

Tegenwoordig zijn er ook elektrische scooters op de markt. Bij een elektrische scooter geef je geen gas, maar druk je een startknop in. Een elektrische scooter maakt weinig geluid en is milieuvriendelijker dan een scooter die op benzine rijdt. Een elektrische scooter is goedkoper in gebruik. Het kost namelijk minder dan een euro om de accu helemaal op te laden.

banner autoverzekering united consumers