Overig

Wat kost een laadpaal thuis?

Gepubliceerd op: 26-06-2023
Leestijd: 2 minuten

Je wil graag een laadpaal thuis, maar waar moet je dan allemaal aan denken, wat is de beste laadpaal? Je hebt misschien wel veel vragen, maar het is goed dat je nagaat wat er allemaal bij komt kijken en ook dat je een beeld hebt van de kosten. Daar informeren wij je dan ook graag over.

Meer over de kosten van een laadpaal

Als je bij een publieke laadpaal je auto op wil laden, dan moet je weten dat je vaak een dubbel tarief gaat betalen ten opzichte van dat je je auto thuis zou opladen. Hoeveel het opladen je dan gaat kosten, hangt dus af van waar je hem gaat opladen. Je moet dus goed kijken hoeveel je je auto gebruikt, hoe vaak moet je hem opladen en wat is voor jou goedkoper? Meestal komt het erop neer dat een laadpaal thuis toch een stuk goedkoper gaat zijn en dat is precies waar we je meer over uitleggen.

Toch een laadpaal thuis?

Of je een laadpaal thuis wil of niet kan afhankelijk zijn van een aantal factoren. Als je hem thuis wil laten installeren moet je weten dat het je al snel 2000 euro gaat kosten. Het graven zal ook moeten gebeuren en dan moet je rekenen op ongeveer 45 euro per meter. Er zijn nog meer kosten aan verbonden want ook je meterkast zal aangepast moeten worden. Vaak moet je je meterkast verzwaren naar een 3-fasenaansluiting (11 kW). Hier zit namelijk meer laadkracht op en zo kun je per uur rond de 60 km actieradius toevoegen. Het kan zijn dat je nog meer wil, misschien wil je hem wel verhogen naar 22 kW. Dit kost dan ook weer meer, maar dan kan je wel sneller laden.

Dynamic Load Balancing

Heb je weleens van Dynamic Load Balancing gehoord? Het is wel goed om hiervoor te kiezen als je een laadpaal thuis wil. Je betaalt daar wel tussen de 150 en 200 euro voor. Het is namelijk een systeem dat ervoor zorgt dat je huisstroomnet niet overbelast kan raken, dit is wel ideaal want een auto opladen kost veel stroom. Ben je daarom bewust van de keuzes die je maakt en welke kosten eraan verbonden zijn. Als je je auto graag thuis wil opladen, dan zal je wel maatregelen moeten nemen, maar dan ben je wel veel goedkoper uit dan wanneer je iedere keer onderweg je auto op moet laden.