Weetjes

Waarom lichte bedrijfsauto’s door steeds meer bedrijven gekocht worden 

Gepubliceerd op: 23-10-2023

Met het groeiende aantal kleine ondernemingen in de stadscentra, is er een stijgende vraag naar lichtere bedrijfswagens. Deze compacte voertuigen zijn ideaal voor stadsvervoer en passen beter in de drukke straten. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste bedrijfswagen voor jouw onderneming?

Het merk en model

Bij het kopen van een lichte bedrijfswagen is het merk een van de eerste dingen om op te letten. Sommige bedrijfswagens staan namelijk erg goed bekend, waardoor je dus niet snel met panne stil komt te staan. Een voorbeeld van een duurzame bedrijfswagen is de Mercedes Sprinter.

Daarbij komen we meteen bij een ander voordeel van bepaalde merken en modellen, en dat is de laadruimte. Vooral als je op zoek bent naar een grote laadruimte kan de grootste uitvoering van deze Mercedes Sprinter goed van pas komen, met een inhoud van 17m3. Dit model is tevens erg hoog en ook qua lengte zit je goed. Er passen zelfs 6 europallets in.

Bouwjaar en het aantal kilometers

Net zoals bij personenwagens, is het bij het kopen van een tweedehands bedrijfswagen belangrijk om te letten op het bouwjaar. Aan de hand van deze informatie kun je vaak veelvoorkomende problemen opzoeken.

Ook het aantal kilometers is iets om op te letten, waarbij je uiteraard meer gaat betalen als het aantal kilometers minder is. Ook deze informatie samen met het model kan je wat vertellen over eventuele onderhoudskosten die eraan zitten te komen. Denk aan het vervangen van de distributieriemen bijvoorbeeld.

Kosten voor verbruik en onderhoud

Het grote voordeel van een lichtere bedrijfswagen is dat deze een stuk zuiniger is. Waarbij een kleinere lichte bedrijfswagen natuurlijk over het algemeen zuiniger is in gebruik dan een groter model. De Iveco Daily verbruikt bijvoorbeeld maar 7,2 liter op de 100 kilometer, wat neerkomt op een verbruik van 1 op 13. De eerder genoemde Mercedes Sprinter staat ook bekend om zijn moderne motor met een efficiënt brandstofgebruik, dat net iets hoger ligt dan dat van de Iveco Daily.

Wat tevens verschilt per merk zijn de onderdelen die nodig zijn bij reparatie, waarbij je vaak de keuze hebt uit originele en niet-originele onderdelen. De merken die kwalitatief bekend staan, zijn meestal ook iets duurder bij het vervangen van originele onderdelen omdat je betaalt voor de kwaliteit.

Ongeacht welk merk, zul je meer kosten kwijt zijn voor het onderhoud van tweedehands bedrijfswagens dan nieuwe. Waarbij je voor een nieuw(er) model natuurlijk ook meer geld moet wegleggen. Het is afwegen wat dus het beste past bij jouw budget en voorkeuren. Zo zijn nieuwe(re) wagens vaak een investering voor de langere termijn, waarbij ook het 
brandstofverbruik lager ligt.

Brandstofkosten

Een zuinige wagen zorgt ervoor dat je minder vaak hoeft te tanken en dit is iets dat je met de stijgende brandstofprijzen zeker zal merken in je portemonnee. En als ondernemer helpen alle kleine beetjes, want de kosten voor brandstof kunnen aardig oplopen als je jouw wagen dagelijks gebruikt. Het gemiddelde aantal kilometers voor een 5-jaar oude bedrijfswagen was in 2020 iets meer dan 21.000 kilometer. Wat voor benzine met een prijs van 2,20 euro per liter en een verbruik van 1 op 13, toch uitkomt op een kleine €3.500 per jaar (~€290 euro p/maand).