Waar let je op bij het afsluiten van een verzekering voor je auto?
Wanneer je in Nederland een auto koopt, dan ben je verplicht om deze minimaal WA te hebben verzekerd. Wat wel goed is om te weten, is dat dit alleen geldt op het moment dat de auto op de openbare weg staat. Stel nu dat je een auto hebt waar je wekelijks aan sleutelt, maar deze staat in je eigen garage, dan hoeft dat niet. Wat wel belangrijk is, is je auto schorsen bij het RDW zodat je niet meer verzekeringsplichtig bent. Het afsluiten van een verzekering voor je auto kun je op een aantal manieren doen. Zo kun je tegenwoordig gemakkelijk verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken en vervolgens online een autoverzekering afsluiten, hoe handig is dat? Omdat er natuurlijk wel een aantal dingen zijn om rekening mee te houden en alleen de te betalen premie niet leidend hoeft te zijn in de keuze die je maakt, willen we graag wat tips met je delen.
Het type verzekering
In Nederland kennen we 3 verschillende type verzekeringen voor onze auto. Dat zijn de WA verzekering, de WA+ en de allrisk. Op basis van de leeftijd van je auto is het bij auto’s tot 5 jaar vaak logisch dat je kiest voor een allriskverzekering, voor auto’s tussen de 5 en 10 jaar voor WA+ en bij een auto die ouder is dan 15 jaar, een WA verzekering. Uiteraard is er een uitzondering voor oldtimers, maar dat is een ander verhaal. Op basis van je kentekening kun je online gemakkelijk de premie autoverzekering berekenen en een verzekering afsluiten bij de verzekeraar die aansluit bij jouw wensen en eisen. Het kan namelijk zijn dat je waarde hecht aan een laag eigen risico en dus prima een paar euro meer wilt betalen aan premie. Deze dingen kunnen allemaal. Kijk dus goed naar de aanvullende voorwaarden, voordat je straks een overhaaste beslissing neemt die toch niet zo heel verstandig lijkt te zijn.
WA verzekering
De eerste verzekering die we gaan bespreken, is de WA verzekering. Deze hebben we al even kort toegelicht en is een verzekering die verplicht is voor iedereen die in het bezit is van een auto en daarmee ook de openbare weg betreed. Dat wil zeggen dat ook wanneer je auto stilstaat, maar wel op de openbare wegstaat, je verplicht bent deze te verzekeren. Deze verzekering dekt de schade die jij toebrengt aan anderen. Schade aan je eigen voertuig komt voor je eigen rekening. Vaak zien we dat de mensen met een auto die ouder is dan 15 jaar kiezen voor een WA verzekering, omdat deze vaak een stuk goedkoper is. De meerprijs voor een WA+ of allrisk wegen dan vaak ook niet op tegen het zelf bekostigen van de schade aan je eigen voertuig.
WA+ verzekering
Heb je nu een voertuig die tussen de 5 en 10 jaar oud is? Dan is het aan te raden om voor een WA+ verzekering te gaan. Kies je voor een WA+ verzekering, dan dekt deze naast de standaard dekking die je bij een WA-verzekering krijgt, ook de schade aan je voertuig door bijvoorbeeld diefstal, brand of vandalisme. Dit is als het ware een soort middenweg tussen de WA- en allriskvrzkering. Dit geeft je net even wat meer zekerheid, maar niet de kosten die je bij een allriskverzekering hebt.
Allriskverzekering
Heb je een nieuwe auto gekocht of een auto van nog geen 2 jaar oud? Dan wil je natuurlijk niet dat je zelf voor de kosten moet opdraaien op het moment dat je door je eigen toedoen betrokken raakt bij een ongeval. Bij en allriskverzekering wordt namelijk ook de schade aan je eigen voertuig volledig vergoed. Nu is het wel zo dat je hier ook en andere premie voor betaalt die vaak een stuk hoger is dan een WA of WA+ verzekering, maar dat is met een nieuwe of bijna nieuwe auto natuurlijk geen enkel probleem.
Welke verzekering kies je?
Nu je weet welke mogelijkheden er zijn, is het aan jou om te bepalen wat het beste bij jou en je auto past. Het kan bijvoorbeeld heel goed zijn dat je het financieel niet zo breed hebt en een auto van misschien wel 15 jaar oud voor de deur hebt staan. Op basis van wat je net hebt gelezen, is het logisch dat je dan kiest voor een WA-verzekering. Toch kan het ook slim zijn om voor allrisk te gaan. Stel nu dat je betrokken raakt bij een ongeluk en het blijkt dat jij schuldig bent, dan keert de verzekeraar niet uit. We hoeven je dan dus ook niet uit te leggen dat dit voor enorm veel problemen kan zorgen, bijvoorbeeld in het geval je geen geld hebt voor een auto en dus niet naar je werk kunt. Je kunt dan beter een paar euro meer betalen per maand, zodat je zeker weet dat je hier geen stress over hoeft te hebben. Wel zo fijn, vind je niet?
Wat is de invloed op je verzekeringpremie?
Stel nu dat je online aan het zoeken bent geweest en uiteindelijk voor jezelf een overzicht hebt gemaakt van de kosten voor alle drie de verschillende verzekeringen. Even los van het feit dat je vaak bij de ene verzekeraar een paar euro per maand meer of minder betaald, maar het eigen risico dan vaak weer anders is, zit er natuurlijk ook een verschil in het feit of je kiest voor WA, WA+ of allrisk. Logisch, want de risico’s en daarmee kosten zijn bij een allriskverzekering groter, dan wanneer iemand met een WA-verzekering een claim indient. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die van invloed (kunnen) zijn op de uiteindelijke premie.
No claim
Ben jij inmiddels al de nodig jaren in het bezit van je rijbewijs en dus ook een eigen auto op naam? Dan is de kans groot dat je recht hebt op een korting op de te betalen premie wanneer je de afgelopen jaren geen schade hebt geclaimd. Waar we tot jaren geleden de bekende ‘bonus-malus’ ladder kende, is dit tegenwoordig de no-claim. Op het moment dat je namelijk al jaren geen schade claimt, dan word je hiervoor beloond met een lagere premie.
Leeftijd
Wanneer je als 18-jarige een autoverzekering wilt afsluiten, dan betaal je hiervoor vaak net even een paar euro meer per maand, dan iemand die ouder is. Dit is simpelweg omdat de verzekeraar vindt dat het risico groter is en de kans op schade dus groter is, dan wanneer iemand al de nodige jaren rijervaring heeft. Daarom is het ook verstandig om een auto op je eigen naam te zetten en niet op naam van je vader of moeder omdat zij al de nodige jaren schadevrij hebben gereden, bijvoorbeeld.