Blogs

Vanaf wanneer moet een autoverzekering ingaan?

Gepubliceerd op: 08-09-2023
Leestijd: 3 minuten

Je hebt net een nieuwe auto gekocht en je kunt niet wachten om de weg op te gaan. Maar wacht even, vanaf wanneer moet je autoverzekering eigenlijk ingaan? Dit is een vraag waar niet iedereen meteen het antwoord op weet, maar het is wel een cruciaal detail om in de gaten te houden voor die ene dag dat je het antwoord nodig hebt. Lees daarom gauw verder!

De datum van aankoop als startpunt

In veel landen, inclusief Nederland, is het zo dat je auto vanaf het moment van aankoop verzekerd moet zijn. De dag waarop het kenteken op jouw naam wordt gezet, is de dag waarop je wettelijk gezien een autoverzekering nodig hebt. Niet alleen is dit wettelijk verplicht, maar het beschermt je ook tegen eventuele onvoorziene omstandigheden zoals een ongeval of diefstal.

Overdracht en proefritten

Nu kan het zijn dat je eerst een proefrit wilt maken voordat je de auto daadwerkelijk koopt. In dat geval zal de auto meestal nog onder de verzekering van de verkoper vallen. Na de overdracht en het op naam zetten van het kenteken, moet je echter direct zelf voor een verzekering zorgen.

Online afsluiten en tijdelijke dekking

Het mooie van onze moderne wereld is dat je tegenwoordig vrijwel alle autoverzekeringen in een paar minuten online kunt afsluiten. Sommige verzekeraars bieden zelfs een tijdelijke dekking aan die onmiddellijk ingaat, zodat je direct verzekerd bent, zelfs als je op het punt staat om met je nieuwe auto van de dealer naar huis te rijden.

Overstappen of nieuwe verzekering

Als je al een auto had en je stapt over naar een nieuwe, dan kun je vaak je huidige verzekering gewoon meenemen en aanpassen. Let wel op eventuele wijzigingen in de premie of dekking, afhankelijk van het type en de waarde van je nieuwe auto.

Dus, vanaf wanneer moet een autoverzekering ingaan? Het antwoord is simpelweg: vanaf het moment dat het kenteken van de auto op jouw naam staat. Dat is het moment waarop je wettelijk verplicht bent om een verzekering te hebben. Gelukkig maken moderne verzekeringsopties het je gemakkelijk om snel en efficiënt een nieuwe verzekering af te sluiten of een bestaande aan te passen, zodat je met een gerust hart de weg op kunt. Het is een klein, maar onmisbaar detail in het proces van het kopen van een nieuwe auto.