Blogs

Tips voor een lange autorit

Gepubliceerd op: 13-03-2023
Leestijd: 5 min.

Veel Nederlanders kiezen jaarlijks voor een vakantie met de auto. Zeker tijdens de corona periode de afgelopen jaren, zijn autovakanties nóg populairder geworden. Het fijne van een vakantie met eigen auto is dat je nergens van afhankelijk bent. Je kunt vertrekken wanneer jij wil, en ook op de eindbestemming ben je niet afhankelijk van het openbaar vervoer. Wel staat je vaak een behoorlijke rit te wachten voordat je de eindbestemming bereikt. Klinkt leuk, maar na een paar uurtjes begint het nogal te vervelen. Zeker met kinderen op de achterbank zal de vraag; zijn we er bijna? Geregeld voorbij komen. Zorg ervoor dat je jezelf en je gezin goed voorbereid op een lange autorit om deze zo comfortabel mogelijk te maken. Niks zo vervelend als wanneer je net over de grens bent en je al tegen problemen aanloopt. Wij zetten de beste tips voor een lange autorit voor jou op een rij.

Zorg dat je auto klaar is voor vertrek

Het wordt vaak vergeten voor een lange autorit; de auto zelf checken. Controleer of de airco goed werkt, of het oliepeil goed is en of de nodige items zoals een verbanddoos in de auto aanwezig zijn. In veel landen is het namelijk verplicht om een verbanddoos, gevarendriehoek en veiligheidshesjes bij je te hebben in de auto. Leg ze op een handige plek zodat je er gemakkelijk bij kan in geval van nood. Onder de koffers in de kofferbak is dus niet de beste plek voor deze items.

Denk aan het aanschaffen van een vignet of milieusticker

Wanneer je richting Oostenrijk of Zwitserland gaat, heb je een vignet nodig om over de snelwegen te mogen rijden. Dit geldt ook wanneer je alleen dóór deze landen rijdt op weg naar jouw eindbestemming. Denk er dus aan dat je een vignet aanschaft hiervoor. Is jouw bestemming een grote stad in bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk? Dan kan het zijn dat je een milieusticker nodig hebt. Controleer goed of je voor jouw bestemming of voor een ander land dat op de route ligt een vignet of milieusticker nodig hebt. Het zou zonde zijn om hier een boete voor te krijgen.

Begin uitgerust aan de rit

Zorg voor een goede nachtrust voor vertrek. Een lange autorit kan op den duur best wel saai worden. Het is belangrijk dat je goed uitgerust bent, anders zou het zomaar kunnen dat je in slaap dommelt. Zeker wanneer je vroeg vertrekt om files voor te zijn. Het rijden in het donker is saai, en wanneer iedereen in de auto slaapt moet jij wel wakker weten te blijven.

Neem voldoende pauzes

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk op de eindbestemming zijn. Toch is het belangrijk om voldoende pauzes in te lassen. Even je benen strekken, naar het toilet en weer opladen voor de rest van de rit. Het is aan te raden om iedere 2u een pauze in te lassen van zo’n 10 tot 15 minuten. Zo blijf je fit, en dit verkleint de kans op ongelukken. Voel je de vermoeidheid toch toeslaan? Doe dan een powernap van maximaal 20 minuten.

Draag comfortabele kleding

Tijdens een lange autorit wil je natuurlijk wel comfortabel kunnen zitten. Een spijkerbroek of een mooi jurkje is misschien niet ideaal voor een lange rit. Draag een lekkere losse broek of een trainingspak.

Vergeet de opladers van je tablet/telefoon niet

Je telefoon gebruik je misschien als navigatie, of je hebt er een fijne afspeellijst opgezet. De tablet is ideaal om de kinderen af en toe af te leiden van de lange rit met een spelletje of een film. Vergeet de opladers niet mee te nemen in je handbagage. Tijdens een lange rit zullen de apparaten vast wel eens opgeladen moeten worden. Een powerbank is ook ideaal om apparaten op te laden tijdens het rijden.

Zorg voor een aangename temperatuur

Tijdens de zomermaanden kan de temperatuur flink oplopen. Het is belangrijk om de auto tot een aangename temperatuur te koelen. Wanneer het te warm wordt in de auto kun je namelijk slaperig worden. Let wel op dat je de airco niet te koud zet, of recht in je gezicht laat blazen. Het zou niet fijn zijn om verkouden op de eindbestemming aan te komen.

Wacht niet te lang met tanken

In Nederland ben je gewend om elke zoveel km een tankstation tegen te komen. In het buitenland kan dat wel eens anders zijn. Er zijn wegen waar je soms op een afstand van 100 km of meer geen tankstation tegenkomt. Zorg ervoor dat je op tijd tankt of laadt bij elektrisch rijden! Scheelt weer wat onnodige stress.

Met bovenstaande tips wordt die lange autorit a piece of cake! Kun jij lekker genieten van een welverdiende vakantie.

banner autoverzekering united consumers