Blogs Weetjes

Tanken in het buitenland? Dit moet je weten

Gepubliceerd op: 02-11-2023

Dat veel Nederlanders reislustig zijn, wist je misschien al wel. Maar: wist je ook dat we steeds vaker de auto pakken om op vakantie te gaan? Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de auto als vervoermiddel voor vakantie sinds corona weer enorm in trek is. Niet zo gek, want op die manier kun je meenemen wat je wil.

Met de auto op vakantie gaan, betekent ook dat je moet tanken in het buitenland. Wanneer je dat nog nooit eerder hebt gedaan of wanneer je daar nog niet veel ervaring mee hebt, is het fijn om te weten hoe tanken in het buitenland precies in z’n werk gaat. In dit artikel lees je alles over tanken in het buitenland.

Veilig tanken in het buitenland? Gebruik een creditcard

Veel Nederlanders vinden het prettig om in het buitenland bij een bemand tankstation te tanken. In de praktijk blijkt echter dat er in veel landen in het buitenland ook veel onbemande tankstations te vinden zijn. Het grote voordeel daarvan is dat de prijs van de benzine vaak lager ligt. Weet je eenmaal hoe een onbemand tankstation werkt, dan moet je daar zeker tanken om zo het nodige geld te besparen op een volle tank.

Veilig tanken staat hierbij voorop. Gebruik daarom altijd een creditcard in plaats van een gewone betaalpas wanneer je gaat tanken. Via https://credit-cardaanvragen.nl/ vind je altijd een creditcard die bij je past. Bij betalingen die je met een creditcard hebt gedaan, ben je namelijk verzekerd wanneer er iets niet goed gaat met de betaling. Is er bijvoorbeeld meer geld afgeschreven dan je hebt getankt? Dan ben je hier gewoon voor gedekt.

Niet alle auto’s kunnen goed tegen het aangeboden E10

Veilig tanken heeft niet alleen te maken met veilig betalen, maar ook met de benzine die aangeboden wordt in het buitenland. Wist je bijvoorbeeld dat je in Frankrijk, België en Duitsland een mengsel van 90% fossiele brandstof en maximaal 10% (bio)ethanol kunt tanken? Dit wordt in België en Duitsland aangeduid met de naam E10; in Frankrijk heet het SP95-E10. Ook in Nederland wordt E10 sinds een tijdje aangeboden.

Het is goed om te weten dat niet alle auto’s bestand zijn tegen E10. Dit zijn vooral oudere auto’s die voor 2000 zijn gemaakt, maar ook sommige andere auto’s. Gelukkig zijn er altijd nog andere opties, zoals SuperPlus 98 of Euro 95. Neem wat dat betreft dus altijd het zekere voor het onzekere voor je auto, zodat je weet dat je veilig verder kunt rijden en van je vakantie kunt genieten. Ook kun je online checken of E10 geschikt is als benzine voor jouw auto.

Waar kun je goedkoop tanken in het buitenland?

De benzineprijs in Nederland ligt al een hele tijd hoog. Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom benzine duur is. Denk aan de belasting die wordt geheven in een land, maar ook aan internationale invloeden zoals een pandemie. Daarom verschilt het per land hoe duur de benzine is. Check altijd voor vertrek waar je op de route naar je vakantiebestemming het goedkoopst kunt tanken. Vaak loont het om bijvoorbeeld in Duitsland of België te tanken in plaats van in Nederland. Via Google vind je altijd meer informatie over de actuele prijzen van tankstations in het buitenland.

Daarbij zijn er verschillende apps die je kunt gebruiken om de goedkoopste tarieven van tankstations bij je in de buurt te zien. Wat in ieder geval scheelt (net zoals in Nederland) is om te tanken op plekken die niet direct aan de snelweg liggen. Bij tankstations aan de snelweg ben je zo gemiddeld 20 cent per liter duurder uit. Natuurlijk moet je hier niet kilometers voor om hoeven rijden. Extra tip: tank bij een onbemand tankstation voor extra besparing.

Weet wat je moet tanken in het buitenland (en wat je moet doen als je verkeerd getankt hebt)

Tot slot is het goed om te weten wat voor brandstof je precies moet tanken in het buitenland. Met de onderstaande tabel met populaire vakantiebestemmingen voor Nederlanders kan het bijna niet misgaan:

Euro 95/E10 Superplus 98/E5 Diesel LPG
Duitsland Super Benzine/Super 95 Superplus 98 Diesel LPG
Italië Benzina Senza, Piombo/Verde Benzina Super Senza, Piombo/Verde Plus Gasolio, Diesel GPL, gasauto
Frankrijk Sans Plomb 95/SP-95-E10 Super Sans Plomb Gazole GPL
Oostenrijk Super (bleifrei) Super Plus Diesel LPG
Spanje Gasolina Sin Plomo 95 Gasolina Sin Plomo 98 Gasoléo, (aceite) Diesel GLP, gasauto
Groot-Brittannië Premium Unleaded Super Plus, Super Unleaded Diesel LPG, autogas

 
Mocht je onverhoopt toch de verkeerde benzine hebben getankt? In dat geval is het belangrijk om je auto niet te starten en de pechhulpdienst te bellen. Zij kunnen de tank leegpompen. Mocht je de auto al wel hebben gestart, dan kan er schade aan de auto ontstaan. Hoe erg die schade is, is afhankelijk van de auto en de hoeveelheid verkeerde brandstof die je hebt getankt.