
Signalen dat je autosleutel aan vervanging toe is
Sta je weleens met een sleutel in je hand die niet meer lekker werkt, maar rijd je toch gewoon verder? Veel autobezitters die een auto op leeftijd hebben gehad zullen dit herkennen. De sleutel doet het nog nét. Toch zijn er signalen die je niet moet negeren. Wacht je te lang, dan kan je ineens met pech staan. Zeker als je afhankelijk bent van een elektronische sleutel. Bij Autosleutel.nl kun je snel en betaalbaar een nieuwe sleutel laten maken. Maar hoe weet je dat het echt tijd is voor vervanging? In dit artikel bespreken we signalen die vaak over het hoofd worden gezien.
Sleutelbaard buigt of vertoont scheurtjes
Een gebogen sleutel lijkt misschien onschuldig. Toch is het vaak het begin van grotere problemen. De sleutelbaard slijt door jarenlang gebruik. Soms ontstaan er kleine haarscheurtjes die je met het blote oog nauwelijks ziet. Voor je het weet breekt de sleutel af in het contact. Of erger: hij blokkeert het slot. Zodra je merkt dat je sleutel niet meer soepel draait of een rare vorm krijgt, is het slim om meteen actie te ondernemen. Wachten tot hij breekt, levert alleen maar gedoe op.
Tip: Gebruik je sleutel niet als snelle gereedschapsoptie en voorkom dat hij buigt door hem niet in overvolle zakken of met andere zware spullen te bewaren.
Knoppen reageren niet meer zoals het hoort
Veel sleutels hebben knoppen voor het openen en sluiten van de auto. Als je merkt dat je steeds harder moet drukken of dat de knop soms helemaal niet werkt, is dat geen toeval. Vuil en slijtage tasten de elektronische onderdelen aan. Wat begint als een klein ongemak kan uitmonden in een sleutel die helemaal niets meer doet. Twijfel je? Laat de sleutel testen of vervangen voordat je op pad gaat. Dit geldt ook als je merkt dat een specifieke sleutel zoals een sleutel voor een Peugeot 206 steeds minder goed reageert.
Tip: Gebruik de knoppen met beleid en vermijd onnodig hard indrukken om de levensduur te verlengen.
De behuizing is gebarsten of afgebrokkeld
Een kapotte behuizing beschermt de binnenkant van je sleutel niet meer goed. Vocht, stof en vuil kunnen makkelijk naar binnen en zorgen voor schade aan de printplaat of batterij. De kans op een defect neemt snel toe. Een nieuwe behuizing helpt soms, maar als de schade aan de binnenkant zit, is vervangen vaak de enige oplossing.
Tip: Bewaar je sleutel in een beschermhoesje en leg hem niet los neer op ruwe of harde oppervlakken.
De startonderbreker werkt niet altijd goed
Niets is frustrerender dan een auto die soms wel start en soms niet. De oorzaak ligt vaak bij de chip in je sleutel. Die communiceert met de startonderbreker. Als die verbinding hapert, werkt je auto niet meer zoals het hoort. Laat je dit te lang duren, dan loop je het risico dat de sleutel helemaal niet meer wordt herkend.
Tip: Bewaar je sleutel altijd uit de buurt van magnetische velden of andere elektronische apparaten om de chip te beschermen.
De batterij vervangen helpt niet meer
Heb je de batterij al vervangen en merk je geen verschil? Dan zit het probleem waarschijnlijk dieper. De printplaat of zender in de sleutel is dan aan het einde van zijn levensduur. Je merkt dat het bereik van de sleutel afneemt of dat functies minder goed reageren. In plaats van eindeloos sleutelen aan je sleutel is het verstandiger om een nieuwe aan te schaffen. Dat bespaart je uiteindelijk frustratie en tijd. Moderne sleutels zijn bovendien beter bestand tegen slijtage en makkelijker in gebruik.
Tip: Vervang de batterij op tijd en gebruik altijd de juiste soort om overbelasting van de elektronica te voorkomen.
Zodra je één of meerdere van deze signalen herkent, is het tijd om in actie te komen. Bij autosleutel.nl kun je snel een nieuwe sleutel laten maken of een beschadigd exemplaar laten repareren. Je voorkomt daarmee grotere problemen én weet zeker dat je altijd op je sleutel kunt vertrouwen.