Weetjes

Op wat voor soort brandstof werkt een hoogwerker?

Gepubliceerd op: 06-06-2023
Leestijd: 5 min.

De hoogwerker, een onmisbaar hulpmiddel om op een veilige manier hoogteklussen uit te voeren. Voor iedere soort arbeid, in elke omstandigheid kun je hoogwerkers huren. Heb je er echter weleens bij stilgestaan waardoor ze aangedreven worden?

Hoogwerkers zijn er in oneindig veel verschillende soorten en typen. De meest globale onderverdeling is die van zelfrijdende en niet-zelfrijdende hoogwerkers. Bij niet-zelfrijdende hoogwerkers, de zogenaamde vast opgestelde of platformhoogwerkers, wordt voor de liftaandrijving gebruik gemaakt van de motor van het onderliggende of trekkende voertuig en in sommige gevallen van een aparte accu.

Zelfrijdende hoogwerkers zijn er als elektro-hoogwerker die werken op een batterij of netvoeding en met een verbrandingsmotor, meestal diesel of benzine. Kleine modellen hoogwerkers maken ook regelmatig gebruik van perslucht voor de aandrijving van het hefsysteem. Perslucht kan wat handicaps met zich meebrengen in ruimten met temperaturen onder nul en op stoffige plaatsen. Ook ligt het vermogen van de hoogwerker lager dan bij andere energiebronnen. Een pluspunt is echter wel dat persluchthoogwerkers zonder problemen in explosiegevaarlijke ruimten ingezet kunnen worden.

Wanneer kies je voor welke brandstofvorm?

Werden voorheen elektro-hoogwerkers veelal in ruimten gebruikt waar de uitstoot van uitlaatgassen ongewenst is, tegenwoordig zien we ze ook steeds meer in zogenaamde terreinhoogwerkers. De elektromotor is zuinig, milieuvriendelijk in gebruik en werkt vrijwel geruisloos. Qua afmeting zijn hoogwerkers met een elektromotor ook compacter in uitvoering. De meeste klusbedrijven en particulieren die hoogwerkers huren, kiezen daarom veelal voor een hoogwerker met elektromotor.

De verbrandingsmotor bij hoogwerkers kan zowel een diesel-, als benzinemotor zijn. Vanwege de hoge brandstofprijzen en de schadelijke uitlaatgassen worden benzinemotoren vrijwel niet meer gebruikt. Je ziet ze alleen zo af en toe nog op de kleinere modellen hoogwerkers. Door de grotere kracht die brandstofmotoren kunnen leveren, worden voor hoogwerkers die buiten of op oneffen terrein worden ingezet, altijd diesel- of diesel/hybridehoogwerkers ingezet. Zowel bij de rij- als heffuncties beschikken deze motoren over meer kracht. Willemsen Verhuur heeft hierin een ruim aanbod dat varieert van hoogwerker spinrupsen, voor manoeuvreren op een beperkt aantal vierkante meters, tot knikarmhoogwerkers waarmee je tot twintig meter hoogte komt.

Hoogwerker huren of kopen?

Voor bedrijven die vrijwel altijd arbeid op hoogte hebben, zoals bijvoorbeeld glazenwassers in de hoogbouw, installatiebedrijven en dakdekkers, ligt het voor de hand een op het werk toegespitste hoogwerker te kopen. Voor aannemers en particulieren die zo nu en dan een hoogteklus hebben, is een hoogwerker huren het meest handig.

banner autoverzekering united consumers