Weetjes

In welk Europees vakantieland kun je het goedkoopst tanken?

Gepubliceerd op: 06-09-2023
Leestijd: 2 minuten

De zomer komt eraan en veel mensen zijn alweer bezig met de voorbereidingen voor hun autovakantie. De route wordt uitgestippeld, de bagage ingepakt en natuurlijk wordt de auto nagekeken. Maar wist je dat er, afhankelijk van je bestemming, behoorlijke verschillen kunnen zijn in de brandstofprijzen? Waar kun je in Europa nu eigenlijk het goedkoopst tanken? Laten we eens een kijkje nemen.

Brandstofprijzen: een wisselend landschap

In Europa zijn de brandstofprijzen aan verandering onderhevig, mede door factoren zoals belastingen, accijnzen en olieprijzen op de wereldmarkt. Over het algemeen zijn de prijzen in West-Europa wat hoger dan in het oosten en zuiden van het continent. Maar waarom is dit zo?
De hoge prijzen in landen als Nederland, België en Duitsland zijn deels te wijten aan de hoge belastingen op brandstof. Hierdoor kan een liter benzine of diesel flink aan de prijs zijn. Landen met lagere accijnzen en belastingen kunnen hun brandstof vaak voor een zachter prijsje aanbieden.

Natuurlijk moet je ook niet vergeten dat de brandstofprijs per kilometer afhangt van je auto en wat je mee neemt. Heb je een fietsendrager met allerlei fietsendrager accessoires achterop? Dat zorgt voor meer verbruik. Ook een dakkoffer, bijvoorbeeld met Menabo dakdragers, zorgt ervoor dat je sneller door de tank gaat. Laten we daarom eens kijken waar in Europa de benzine goedkoper is dan hier.

Oost-Europa: het paradijs voor de automobilist?

Over het algemeen kun je in Oost-Europese landen zoals Polen, Tsjechië en Hongarije goedkoper tanken dan in West-Europa. Dit komt niet alleen door lagere belastingen, maar ook door een lagere levensstandaard en gemiddeld inkomen in deze regio. Hierdoor zijn veel producten, waaronder brandstof, over het algemeen goedkoper.

Een andere interessante optie is Bulgarije. Dit land staat bekend om zijn lage brandstofprijzen in vergelijking met de rest van Europa. Ook in Roemenië en Servië zijn de brandstofprijzen over het algemeen gunstig.

Zuid-Europa: een tussenweg

In Zuid-Europa, waaronder landen als Spanje en Portugal, zijn de brandstofprijzen gemiddeld genomen. Ze zijn doorgaans goedkoper dan in West-Europa, maar duurder dan in Oost-Europa. Toch kun je, vooral in Spanje, op bepaalde plekken verrassend voordelig tanken, vooral als je de grote snelwegen vermijdt en kiest voor lokale tankstations in kleinere dorpen.

Wanneer je op autovakantie gaat in Europa en je bent op zoek naar de voordeligste brandstofprijzen, dan zou je zeker Oost-Europese landen in overweging moeten nemen. Hier kun je vaak aanzienlijk goedkoper tanken dan in het westelijke deel van het continent. Natuurlijk is de brandstofprijs slechts één aspect van de totale vakantiekosten, maar voor wie lange afstanden aflegt, kan het zeker lonen om de tankstations in deze regio’s op te zoeken. Wat je bespaart aan de pomp, kun je weer besteden aan een extra diner, een leuk souvenir of een extra uitstapje. Fijne reis!