Blogs

Hoe kun je nog betaalbaar auto rijden?

Gepubliceerd op: 08-07-2022
Leestijd: 5 min.

Een auto bezitten is tegenwoordig een kostbare aangelegenheid. De huidige benzineprijzen zijn enorm hoog en lijken elke dag alleen nog maar hoger te worden. Goedkoop autorijden is er in Nederland dus op dit moment ook niet bij. Je bent al relatief veel geld kwijt aan maandelijks lasten zoals de wegenbelasting en verzekeringen. Tel daar de kosten van het tankstation bij op en autorijden is ineens niet meer zo aantrekkelijk. Toch hebben veel mensen de auto nodig voor het woon-werkverkeer of soms is het openbaar vervoer geen optie, afhankelijk van waar je woont. Er zijn mogelijkheden om ervoor te zorgen dat rijden toch nog enigszins betaalbaar blijft. Veel van onderstaande opties zorgen ervoor dat je goedkoper kan rijden, maar hebben als bijkomend voordeel ook nog eens dat ze beter zijn voor het milieu.

Denk aan de toekomst

Een elektrische auto is in aanschafprijs meestal stukken hoger. Maar wanneer je thuis je auto kunt opladen, zeker wanneer je zelf ook zonnepanelen hebt, dan scheelt dit aanzienlijk in de kosten op de lange termijn. Heeft het nog zin om nu een auto met benzine- of dieselmotor aan te schaffen? Voorlopig kan dat zeker nog. In de toekomst is het de bedoeling dat er helemaal geen CO2 uitstoot meer is op de weg, maar dat duurt nog wel even voordat alle auto’s op de weg elektrisch zijn. Aan elektrische auto’s kleven ook nog steeds wat nadelen. Oplaadvoorzieningen zijn nog lang niet zo breed beschikbaar, zeker in het buitenland is dat nog wel eens een probleem. Ook zijn veel elektrische auto’s nog niet in staat om bijvoorbeeld een caravan achter de auto te trekken. Wanneer dit wel kan, dan wordt de actieradius aanzienlijk kleiner, waardoor je ook veel vaker moet opladen. Praktisch gezien is dit voor bijvoorbeeld een vakantie naar het buitenland dus nog wel eens een probleem.

Laat de auto vaker staan

Hoe minder je de auto nodig hebt, hoe lager de verbruikskosten zijn. Kies voor relatief korte afstanden daarom vaker voor de fiets of het openbaar vervoer, in plaats van de auto. Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische fiets ter vervanging van de auto. Sommige afstanden zijn met een normale fiets niet comfortabel, je komt moe en bezweet aan op je bestemming. Echter, met een elektrische fiets ben je niet alleen sneller, maar je reis is ook nog eens een stuk makkelijker. Dit is dus een prima vervanger van de auto.

Deel je auto met anderen

Een andere manier om de kosten voor je auto te verlagen, is door deze te delen met anderen. Steeds meer mensen kiezen voor een deelauto. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt een gezamenlijke auto aanschaffen samen met bijvoorbeeld vrienden of familie. Hierover moet je natuurlijk goede afspraken maken en het is ook handig wanneer degene met wie je de auto deelt niet te ver weg wonen. Ook kun je je eigen auto aanbieden om te delen, via de particuliere weg dus. Daarnaast kun je middels verschillende platforms gebruik maken van een deelauto. Hiervoor betaal je vaak een vast bedrag per maand voor en zo hoef je dus niet eens je eigen auto aan te schaffen.

Het zit in de details

Autorijden wordt wat goedkoper wanneer je zuinig rijdt. Door goed te letten op de details kun je al snel wat euro’s per maand besparen. Check bijvoorbeeld regelmatig je bandenspanning. Wanneer je bandenspanning niet goed is, rijd je veel minder zuinig. Zorg er ook voor dat je auto niet te zwaar beladen is. Ook op tijd schakelen zorgt er voor dat je minder brandstof verbruikt. Houd een constante snelheid aan en probeer zo weinig mogelijk de rem in te trappen. Wanneer je zo goedkoop mogelijk wilt rijden, dan kun je het beste kiezen voor een zo licht en zuinig mogelijke auto. Zo bespaar je op de wegenbelasting en verbruik je een stuk minder brandstof.

Verkoop je auto

Is het ondertussen niet meer mogelijk om voor de auto te kiezen omdat het niet te betalen is? In dat geval kun je ook je tweedehands auto verkopen. Misschien heb je thuis wel een tweede auto staan en lopen de kosten per maand nu zo hoog op dat het niet meer binnen je budget past. Wat de reden ook is, je kunt altijd een auto wegdoen. Door hem te verkopen, levert het je nog geld op ook. Soms is je auto niet meer geschikt om de weg op te gaan, maar ook dan kun je nog losse onderdelen verkopen die nog in goede staat zijn.

banner autoverzekering united consumers