Blogs

Heb je een rijbewijs nodig voor een brommobiel?

Gepubliceerd op: 15-03-2023
Leestijd: 3 min.

Een brommobiel gebruiken in een grote stad. Wanneer je in een grote stad woont en je wilt met de auto boodschappen gaan halen, dan is dat bijna niet mogelijk. Zolang het nog lekker weer is, zou je een paar keer kunnen lopen, maar in Nederland is het vaak te slecht weer om buiten te komen. Vooral ouderen vinden dat een probleem. Ze zouden een auto kunnen gebruiken, maar daarbij is parkeren vaak een probleem. Je zou een kleine auto kunnen kopen, maar daarvoor heb je een rijbewijs nodig.

Daarom is het verstandiger om een brommobiel aan te schaffen. Bij het gebruik ervan kun je heerlijk binnen zitten. Het is een klein voertuig. Je hebt voor het besturen van een brommobiel geen autorijbewijs nodig, maar een brommerrijbewijs. Omdat een brommobiel vergeleken kan worden met een kleine auto is het gemakkelijk om een parkeerplaats te vinden.

Een brommobiel kopen

Wanneer je toch binnen wilt zitten, als je boodschappen moet doen in een grote stad, is een brommobiel kopen de beste oplossing. Een brommobiel kopen, doe je niet zomaar even. Er zijn veel soorten en prijsklassen. De prijzen liggen voor een brommobiel tussen de 10.000 euro en 15.000 euro. De aanschafkosten zijn niet gering. Als je de aanschafkosten te hoog vindt, dan kun je er ook een leasen. Je betaalt dan bijvoorbeeld maandelijks een vast bedrag, maar daarvoor worden de kosten van het onderhoud, reparaties en storingen vergoed. Wanneer je in het bezit bent, kun je wel heerlijk verwarmd je boodschappen doen. Het is een ideaal vervoermiddel voor ouderen, die in een grote stad wonen.

Wat is belangrijk bij een brommobiel kopen?

Wanneer je een brommobiel koopt, moet je eerst de regels kennen waar zich aan moet houden. Je mag geen gebruik maken van een fietspad en op wegen waarop geen langzaam verkeer mag rijden. Je zou de fietsers, die het fietspad gebruiken, in gevaar kunnen brengen. Vanaf de leeftijd van 16 jaar mag je met een brommobiel rijden. Daarom zie je ook jongeren ermee naar school rijden, ondanks de kostbare aanschaf.

Welk rijbewijs heb je nodig voor een brommobiel?

Voor het rijden op een brommer heb je een AM-rijbewijs nodig. Voor het halen van een AM-rijbewijs moet je een praktijkexamen afleggen en een theorierijbewijs. Wanneer je het rijbewijs van een brommobiel heeft, dan staat daarop AM4. De 4 betekent dat het voertuig is voorzien van 4 wielen. Ook moet je weten, voordat je met een brommobiel gaat rijden, waar je moet rijden. Neem alles goed door voor de veiligheid. Wanneer in de brommobiel veiligheidsgordels aanwezig zijn, dan ben je verplicht die te dragen.

banner autoverzekering united consumers