Elektrisch rijden? Wat je moet weten
Wie kiest voor elektrisch, of hybride rijden, stapt ineens een heel andere wereld in. Dat wat allemaal zo vanzelfsprekend lijkt voor de fossiele brandstof automobilist, dat is voor de automobilist van een elektrische auto ineens een heel ander verhaal. Afhankelijk van hoe je de elektrische auto gebruikt, zul je enige planning moeten maken voor het opladen. In Nederland zijn ongelooflijk veel oplaadpunten; de meeste benzinestations langs de snelweg beschikken over een oplaadpunt voor elektrische auto’s.
Elektrisch rijden & opladen
Naast de vele oplaadpunten langs de snelweg, tref je door het hele land oplaadpunten langs de openbare weg, bij parkeerplaatsen. De tarieven voor het opladen kunnen nogal uiteenlopen, dit is ook afhankelijk van de aanbieder en de tijdsduur van opladen. Ga dus eerst goed de tarieven na, voordat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Elektrisch rijden heeft daarmee zo z’n eigen voor- en nadelen. Veel eigenaren, vooral wanneer zij voorzien zijn van zonnepanelen, kiezen voor een eigen laadpaal aan huis; dit is natuurlijk de aller makkelijkste vorm van opladen en vaak ook het voordeligste.
Laadpas nemen
Natuurlijk zul je onderweg af en toe je auto moeten opladen. Het is handig om de beschikking te hebben over een laadpas. Vrijwel iedere elektrische autobezitter heeft een laadpas; zonder laadpas geen toegang tot het specifieke laadnetwerk. Er zijn echter wel veel verschillende aanbieders op de markt. Daarnaast kun je een abonnement nemen met de laadpas, of niet. Over het algemeen geldt dat wie onderweg vaak moet opladen, voordeliger uit is met een laadpas abonnement. Dit is zo omdat er lagere kWh kosten en geen starttarief wordt berekend. Moet je dus vaak opladen, dan haal je de abonnementskosten eruit.
Naar onderzoek van de ANWB blijkt dat vaker dan 18 keer per maand bij een publieke laadpaal opladen, een abonnement voordeliger is. Zakelijke rijders kiezen dus vrijwel altijd voor een abonnementsvorm.
Rijden en opladen in het buitenland
Elektrisch rijden binnen Europa is tegenwoordig veel gemakkelijker dan pakweg 5 jaar geleden. Veel Europese landen hebben de afgelopen jaren een inhaalslag gemaakt, zoals Frankrijk bijvoorbeeld. Er zijn aanzienlijk meer oplaadpunten bij gekomen, waardoor er een goede landelijke dekking is. Check toch uit voorzorg, voordat de reis begint, of jouw route door Europa over voldoende oplaadpunten beschikt. Vooral Oost-Europese landen, die als vakantieland in opkomst zijn, beschikken nog lang niet altijd over een dekkend netwerk van oplaadpunten.
Soms lange wachttijden
Houd ook rekening met wachtrijen. Vooral tijdens de zomers periode is het file rijden door bijvoorbeeld Oostenrijk naar Zuid Europa. Automobilisten die willen tanken of opladen kunnen in lange rijen terechtkomen (dit geldt niet alleen voor tanken/ laden, maar ook voor een bezoek aan fastfoodketens langs de weg).
Aangezien opladen nu eenmaal langer duurt dan fossiele brandstof tanken, kunnen die wachttijden aardig oplopen. Het kan in dat geval handig zijn om even de snelweg te verlaten en een stadje in te rijden om daar ter plekke op te laden. Check uiteraard altijd of deze mogelijkheid er is en wacht zéker niet tot bijna het laatste moment met laden.