Weetjes

Een eigen auto: dit staat je te wachten

Gepubliceerd op: 01-11-2023

Wanneer je een eigen auto hebt gekocht, dan is dat natuurlijk een superleuke ervaring. Toch is het wel belangrijk dat je weet wat er allemaal te wachten staat. Een eigen auto komt namelijk met verschillende zaken die je goed moet regelen. Op die manier kun je zonder problemen de weg op en kun je gaan genieten van je nieuwe bolide. Hieronder lees je precies wat je allemaal te wachten kan staan als je een eigen auto hebt gekocht. Op die manier ben je goed voorbereid en kun je veel veilige kilometers maken.

Een autoverzekering 

Allereerst is het belangrijk dat je een eigen autoverzekering afsluit als je een auto hebt gekocht. Op die manier mag je namelijk de weg op. Zonder een autoverzekering mag je de weg niet op in Nederland en kun je dus een fikse bekeuring krijgen. Een autoverzekering regelen kan op veel verschillende manieren, zo kun je met gemak een autoverzekering afsluiten door middel van vergelijken. Zo kun je de goedkoopste autoverzekering regelen en je auto goed verzekeren. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij Alpina’s autoverzekeringen, om te kijken wat bij jou past.

Met een autoverzekering heb je drie verschillende keuzes. Je kunt een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, oftewel een WA verzekering. Bij deze verzekering wordt alle schade vergoed die jij bij een ander maakt. Dus stel je rijdt tegen een andere auto aan, dan wordt de schade bij de andere auto vergoed, die hoef jij dus niet te betalen. De schade aan je eigen auto dan weer wel.

Bij een WA+ verzekering ben je naast schade bij een ander ook verzekerd voor bepaalde schade aan je eigen auto. Denk bijvoorbeeld aan ruitschade, brandschade of schade door diefstal. Mocht je dat overkomen is dat ook verzekerd en hoef je dus niet zelf te betalen.

Als laatste heb je de WA volledige casco dekking. Deze verzekering verzekert elke schade die je auto heeft. Dus stel je rijdt tegen een paal aan, dan wordt die schade door je verzekeraar vergoed. Je premie ligt hierbij wel een stuk hoger dan bij de andere twee.

Wegenbelasting

Nu je de weg op mag met je auto, is het tijd om ook te kijken naar de wegenbelasting. Aangezien je nu op de Nederlandse weg gaat rijden, is het van belang dat je daarover ook belasting gaat betalen. Wegenbelasting kun je elke maand overmaken naar de belastingdienst en is echt niet zo spannend. Wel is het van belang dat je uitzoekt hoeveel geld je moet betalen. Bij een zwaardere auto is het logischer dat je meer geld per maand moet betalen dan wanneer je een lichte auto hebt. Een lichte auto is namelijk niet zwaar op de weg en is ideaal om mee te beginnen voor als je niet veel geld kwijt wilt zijn aan de wegenbelasting. Een zwaardere auto daarentegen is vaak duurder voor de wegenbelasting. Zoek dus eerst goed uit hoeveel geld je daar per maand aan kwijt wilt zijn, voordat je een auto koopt.

Onderhoud en garage

Als laatste is het ook belangrijk om goed voor je nieuwe auto te zorgen. Zo is het van belang om je auto een paar keer per jaar door de wasstraat heen te halen om te zorgen dat hij schoon blijft. Toch is dat niet het enige dat belangrijk is voor je auto. Het kan namelijk zijn dat er soms wat kapot gaat, of dat er iets is waar even naar gekeken moet worden. Daarom is het altijd verstandig om bij een garage in de buurt je auto in onderhoud te laten. Op die manier kunnen ze je helpen om olie bij te vullen, om een lamp te vervangen en kunnen ze je APK ieder jaar checken. Zo is het heel gemakkelijk om voor je auto te blijven zorgen en er veel plezier mee te beleven.