Overig

De voordelen van een wagenparkbeheerder bij zakelijk lease

Gepubliceerd op: 15-06-2023
Leestijd: 3 min.

Wanneer jij met je onderneming dusdanige stappen maakt, dat je inmiddels een enorme vloot aan auto’s hebt staan, dan is het aan te raden een wagenparkbeheerder in dienst te nemen. Vooral wanneer je de nodige zakelijke lease auto’s rond hebt rijden, komt hier het nodige bij kijken. Niet alleen de administratie, maar ook het onderhoud, het inplannen van afspraken en nog zoveel meer. Om er dan voor te zorgen dat dit allemaal soepel verloopt, is het handig hier iemand voor in dienst te nemen. Uiteraard is het logisch dat dit niet direct fulltime is, maar een combi functie is heel goed mogelijk. Dus heb jij het idee dat het beheren van je wagenpark wel uitbesteed kan worden, maar ben je nog niet helemaal overtuigd, dan hebben wij de voordelen voor je op een rijtje gezet.

Wat doet een wagenparkbeheerder?

Voor we de voordelen gaan benoemen, is het goed te weten wat een wagenparkbeheerder nu eigenlijk doet. Als wagenparkbeheerder ben jij verantwoordelijk voor alle auto’s die rondrijden en op naam van de zaak staan. Dat houdt dus ook in dat je degene bent die bepaald of iemand wel of geen auto nodig heeft. Stel dat het bij iemand z’n functie hoort, dan is hier weinig discussie over, maar stel dat ook een ander vindt dat hij of zij een auto van de zaak hoort te krijgen, dan is het aan jou om het gesprek hierover aan te gaan en kiezen voor private lease voor deze persoon een betere keuze is. Daarnaast ben je ook het vaste aanspreekpunt voor de mensen die al een auto in hun bezit hebben. Dit houdt concreet in dat de schadeafwikkeling bij jou wordt gemeld en vervolgens wordt doorgezet naar de leasemaatschappij.

Rittenregistratie

Het beheren van een wagenpark is een hele klus. Vooral wanneer er een flink aantal voertuigen op de weg rijden, is het extra belangrijk nauwkeurig om te gaan met het registreren van de ritten. Nu gebeurt dit in grote lijnen wel automatisch, maar is het aan jou de taak om dit te monitoren. Doordat het tegenwoordig allemaal digitaal kan worden geregeld, heb je hier een stuk minder werk aan, dat scheelt een hele hoop.

Administratie

Ondanks dat het meeste tegenwoordig digitaal gaat, is het wel belangrijk dit op de juiste manier in te regelen. Daarbij komt ook dat er contracten zijn afgesloten met een leasemaatschappij, die periodiek moet worden gecheckt. Ook is het belangrijk om te zorgen dat alle auto’s op het juiste moment hun onderhoud krijgen, waardoor het uiteindelijk een stuk meer werk is dan de meeste op voorhand zouden denken. Niet voor niets hebben de meeste bedrijven met een flink wagenpark daarom ook minimaal één wagenparkbeheerder in dienst.

Bekijk ook de opties om het uit te besteden

Omdat het niet voor iedere bedrijf loont om iemand in dienst te nemen voor deze functie, kun je er in het begin ook voor kiezen om het uit te besteden. Zo kun je kijken of het iets voor je is en kun je naarmate je verder groeit, altijd nog de keuze maken om zelf iemand aan te stellen voor deze functie.