Weetjes

De toekomst van auto grills – duurzaamheid en aerodynamica in focus

Gepubliceerd op: 30-08-2023
Leestijd: 1 minuut

De introductie van elektrische voertuigen zorgt voor verandering van het ontwerp van auto’s. Dat veel fabrikanten van onderdelen voor verbrandingsmotoren gaan verdwijnen is ondertussen wel bijna zeker. De toekomst van de auto grill is daarom nog onzeker. Elektrische auto hebben namelijk een stuk minder koeling nodig waardoor een auto grill vaak overbodig lijkt te zijn.

Geschiedenis van de auto grill

De grille ontstond zo rond het jaar 1930, toen de door stoom aangedreven voertuigen hun hoogtepunt bereikten en de dieselmotoren langzaam hun intrede deden. De mazen en sleuven werden voornamelijk voor functionele doeleinden gebruikt om koellucht toe te laten in de radiateur en de motor van de auto zo te kunnen koelen. Daarnaast dienden ze als bescherming tegen steenslag toen de wegen nog niet zo goed waren aangelegd voor auto’s.

Auto grill vandaag de dag

Gezien de noodzaak van roosters in de afgelopen 100 jaar, zijn ze ook belangrijke ontwerp kenmerken geworden voor elke auto. Roosters die ooit een functionele rol speelden, hebben zich nu vaak ontpopt tot opvallende merk- en identiteitskenmerk van veel automerken. Neem bijvoorbeeld is een kijkje op https://www.signeda.nl/carrosserie-onderdelen-c1330/grillen-en-bijbehorende-onderdelen-c1351 om verschillende grills met elkaar te vergelijken en te zien hoe belangrijk deze kenmerken nu zijn. We nemen als voorbeeld het wereldwijd bekende merk Bentley. Dit merk laat bijvoorbeeld goed zien hoe zij hun roosters hebben gebruikt om visuele resonantie te genereren in hun wagenpark. Dit komt omdat het ontwerp van hun grilles eenvoudig kan worden toegepast op alle modellen.

De uitvoering en het ontwerp van deze grilles bepalen al snel het uiterlijk van de auto en zorgen voor uniekheid, vooral voor concurrenten die een vergelijkbare carrosserie hebben. Zonder roosters zouden onze auto’s erg op elkaar gaan lijken. Het is duidelijk dat het onderscheidende kenmerk bij auto’s de grille is. Neem bijvoorbeeld de grille van een Jeep, deze is zo iconisch voor het uiterlijk van het merk dat iedereen precies weet wanneer er een Jeep voorbij komt rijden.